Seitse müüti toidusõltuvusest, mis ei vasta tõele

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Me kõik oleme kuulnud alkoholi, mõnuainete ja ravimite sõltuvusest, kuid toit võib olla samamoodi sõltuvust tekitav ja põhjustada tõsiseid tagajärgi. 

  1. Toidusõltuvus ei ole «päris haigus». Toidusõltuvuse kohta on mitmeid teooriaid ja suundi, kirjutab Good Housekeeping. Üks teooria ütleb, et mõndade inimeste aju mõjutavad palju suhkrut ja rasva sisaldavad toidud nii, et see hakkab tootma neurokemikaali dopamiini, mis tekitab rahuliku ja hea tunde. Seega iha toidu järele on seotud vajadusega tunda end hästi.  Toidusõltuvus võib olla vägagi tõsine nii füüsilist kui vaimset tervist mõjutav haigus, kuigi sellele pole veel meditsiinilist terminit leitud.
  2. Toidusõltuvus on sama, mis toidu armastamine. See, et sa vahel sööd suure eine ja magustoidu, ei tähenda, et sul on sõltuvus või häire. Me kõik sööme aeg-ajalt natuke liiga palju ja see on normaalne. Toidusõltuvusega on tegu aga siis, kui inimene järjepidevalt tunneb häbi ja kohati isegi tülgastust söögi vastu, kuid sööb seda ikkagi, olenemata, kas kõht on tühi võis täis.
  3. Toidusõltuvus on sama, mis emotsionaalne söömine. See, kui sa sööd peale lahkuminekut ära suure jäätise või šokolaadi, ei tähenda, et sul on toidusõltuvus. See juhtub üldjuhul harva ja sõltub inimese emotsionaalsest tasakaalust. Toidusõltuvust pole aga nii lihtne talitseda ja see ei olene lihtsalt tujudest.
  4. Ainult paksud inimesed on toidusõltlased. Toidusõltuvus ei tähenda seda, et inimene sööb ainult kooki ja rasvast liha. Toidusõltlane võib süüa ka puuvilju ja muud tervislikku, kuid ta sööb pidevalt ja palju. Seega ei pruugi toidusõltlane olla üldse ülekaaluline.
  5. Toidusõltlased söövad ainult rämpstoitu. Nagu eelmises punktis on mainitud, ei pruugi toidusõltuvus väljenduda ainult halbades toitumisharjumustes. Rämpstoit on ainult üks variant, kuidas sõltuvus toimib. Pealegi võib ka koduses toidus olla palju ebatervislikku ja seda võib süüa liiga palju.
  6. Toidusõltlased on lihtsalt laisad ja ei taha elada tervislikult. Samamoodi nagu alkoholi ja muude asjade sõltlased, nii võitlevad ja pingutavad oma sõltuvusest lahti saamise nimel ka need, kes on sõltuvuses söögist.
  7. Toidusõltuvus ei ole pärilik. Kõik sõltuvused võivad olla vähemal või rohkemal määral pärilikud, kuid kõike seda mõjutab ka keskkond. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles