Päästeamet paneb südamele: pidusööki valmistades püsige köögis!

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Päästjad saavad jõulupühade ajal peamiselt kahte tüüpi väljakutseid – need on tahmapõlengud ning toidukõrbemised. Mõlemad tuleõnnetused on täiesti ennetatavad, tuletab päästeamet pühade eel meelde.

Kõige lihtsam on vältida tahmapõlengut sellega, et kontrollite enne pühasid oma küttesüsteemide puhtust ise või lasete seda teha korstnapühkijal. Aktiivse kütteperioodi algusest on möödas juba mitu kuud ning kindlasti on ahjudesse, pliitidesse, kaminatesse ja korstnatesse kogunud mingil määral tahma ning pigi. Pidage piiri ka kütmisega. Ilmad on küll niisked ja sooja tahaks tubadesse, kuid ülekütmist tuleks vältida. Ainult puhta küttesüsteemiga ja õigeid kütmisvõtteid kasutades võite olla kindlad, et tuleõnnetust ei juhtu.

Püsige köögis, kui valmistate pidusööki, paneb päästeamet südamele. Planeerige toidutegemine aegsasti, ka toiduainete varumine. Pole vaja ise tekitada olukorda, kus pliidil või ahjus süüa tehes, avastate, et midagi on puudu ja otsustate selle kiirelt toidupoest ära tuua. Tähelepanuta toit pliidil võib tekitada paksu pahandust ning jätta pidulised ilma nii meeldivast õhtusöögist kui ka kodust.

Ei väsi kordamast, et kõige tähtsam siinjuures on töökorras suitsuanduri olemasolu kodus. Tuletame veel meelde, et kõigil kellel on kodus gaasiboilerid või –soojendajad on uuest aastast kohustuslik paigaldada eluruumi ka vinguandur. Päästeamet soovitab vinguandur soetada ka oma puuküttega koju. Puukütte puhul võib vingugaas tekkida ka ilma tulekahjuta ning just sellistes olukordades ongi vingugaasiandur asendamatu. Vingugaas tekib ka siis, kui siiber liiga vara suletakse või kui küttesüsteemis on vead. Kuna suitsu- ja vingugaasianduri tööpõhimõtted on erinevad ja suitsuandur vingugaasi ei tuvasta, on ahiküttega kodudes vajalikud mõlemad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles