Naine küsib: kas emotsionaalset lähedust saab ainult seksi kaudu?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

«Iga inimene vajab emotsionaalset lähedust. Arvan, et see on üks väga oluline asi, kuna see annab turva- ja kindlustunde. Aga kas emotsionaalset lähedust saab tõesti ainult seksi kaudu? Või partnerilt, kellega koos elad? Kuidas veel saab inimene emotsionaalset lähedust?» uurib naine Perekesksus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas.

Vastab pereterapeut, Gordoni perekooli koolitaja Marge Vainre:

«Loomulikult on õnnestunud paarisuhete toimimiseks vaja mõlemat nii emotsionaalset lähedust kui rahulolu intiimsuhetega. Emotsionaalselt siduv, hea ja turvaline võib olla suhe ka mõne teise meile olulise inimesega, veel parem mitmega. Kõik me vajame oma ellu selliseid suhteid juba lapseeast alates. Paarisuhte erilisus seisnebki selles, et mõlemad on tähtsad nii emotsionaalne lähedus kui ka füüsiline intiimsus, rahulolu seksuaalelus. Lühike vastus teie küsimusele oleks: EI, emotsionaalset lähedust ei saavutata ainult seksi kaudu.

Võib juhtuda, et ollakse seksuaalselt aktiivsed, kuid emotsionaalses mõttes siiski oma partneriga suhetes üksildased. Seks võib olla ka vaid füsioloogiline akt, rutiin, soorituseks, kohustus, millele pole midagi pistmist tõelise lähedusega muul tasandil. Teisest küljest jälle, mõned paarid tunnevad sügavat sõprust, vaimse sidet, kuid nende seksielus pole erilist kirge. Partneritevaheline seksielu ei kirjelda ega määratle tingimata rahulolu emotsionaalses mõttes. Igaüks tunnetab end ja suhet partneriga omamoodi, seda, mis talle on tähtis, mida ta vajab, mis teeb teda õnnelikuks. 

Ka selles ei ole inimesed ühisel arvamusel, mis on hea seksielu tunnused. Mõnele tähendab see võimalikult sagedasi vahekordi, teisele vastupidavust kaua seksida, mõnele vaid orgasmi, uusi katsetusi poosides, on ka neid kellele on rahulolu mõõdupuuks võrdlus teistega, nt seksi peab olema rohkem kui teistel, tuntakse uhkust ka paljude partnerite üle jne. Nendel juhtudel ei räägi miski emotsionaalsest lähedusest. 

Jah, lähedus tähendab turvalist seotust. Suhte arengus võib olla nii joovastavat õnne, kui ka kriipivat valu, kurbust, pettumusi. Haavatavus viitab ju partneri olulisusele meie elus, tema mõjule ja ei tähenda, et meil ei võiks olla temaga turvalist lähedust. Seega, lähedus võib mõjuda ka ebamugavalt, see tähendab olla aus enda ja oma partneri vastu, see tähendab ehedust, julgust olla mina ise, aktsepteerida teineteise eripärasid, avatust, probleemide mittevältimist, võimet taluda erimeelsusi, oskust nendega toimet tulla jne. Kõik see tähendab kindlustunnet ja usku, et me tahame olla teineteisega ka keerulistel aegade, usaldust, pühendumist, mõlemapoolset vastutust suhte toimimise eest. Kõik see kokku on midagi palju enamat kui hea seks. Emotsionaalne lähedus aga annab kindlasti võimaluse seksuaalsuse kogemiseks sügavamal tasandil. 

Niisiis veelkord, emotsionaalne lähedus ja seksuaalsus on omavaheli tihedalt seotud, kuid vaid seksi kaudu ei saavutata emotsionaalset lähedust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles