Kalorivaesed juurikad, millega kartulit asendada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turulett köögiviljadega.
Turulett köögiviljadega. Foto: Panther Media/Scanpix

Me oleme harjunud sööma teatud juurvilju rohkem kui teisi. Kartul, sibul ja porgand on eestlase taldrikul üsna tihti. Millal sõid aga viimati pastinaaki või naerist?

Maheda maitse ja väheütleva välimuse tõttu ei pöörata neile kokanduses suurt tähelepanu, kuigi tegelikult on nii pastinaak kui naeris väärt palju paremat kohtlemist, kirjutab Women’s Heath.

Mõlemad juurviljad on väga toitainerikkad. Pastinaagis on palju C-vitamiini, naeris kõvasti A-vitamiini. Kummaski pole aga väga palju kaloreid ega süsivesikuid, mistõttu on need heaks alternatiiviks kartulitele või maguskartulitele.

Pastinaak.
Pastinaak. Foto: Marko Saarm / Sakala

Naerid meenutavad maitselt toorest kapsast või redist, pastinaagil on pisut pähklisem ja magusam maitse. Mõlema juurvilja hooaeg kestab oktoobrist märtsini, mistõttu on talv väga hea aeg nende tublide köögiviljadega tutvumiseks.

Poes juurvilju valides jälgi, et need tunduks käes rasked. Väldi juurikaid, milles on suuri sisselõikeid ja muljumisjälgi ning mis on nähtavalt kokku kuivanud.

Naeris.
Naeris. Foto: Elmo Riig /Sakala

Enne söögivalmistamist tuleb nii naerid kui pastinaagid ära pesta ja koorida. Küpsemisaja lühendamiseks lõika juurikad ühtlasteks kuubikuteks. Mõlemat juurvilja võid maitsestada tilli ja tüümianiga, need sobivad hästi kokku.

Pastinaaki ja naerist võid söögivalmistamisel kohelda nagu tavalist kartulit või porgandit - teha neist putru, neid röstida, teha vormiroogasid, lisada supi sisse, hautistesse ja pajaroogadesse. Väga hea on pastinaak ka toorelt salatisse riivitult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles