Miks laps öösiti hambaid krigistab?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Hammaste krigin mõjub mõnedele inimestele sama õõvastavalt nagu küüned kriiditahvlil. Mida aga teha, kui krigistajaks on sinu oma laps?

Hammaste krigistamine, eriti öösiti, on üle aasta vanuste laste puhul küllaltki tavaline. Enamikel juhtudel on see lühiajaline komme, mis möödub hiljemalt kuue aasta vanuseks saades, kirjutab Emmede Klubi.

Hammaste kokkusurumise ja krigistamise ametlik termin on bruksism. Seda esineb kõige tihedamini öösel, lapse uneajal. Harvaesinev hammaste krigistamine ei kahjusta lapse tervist kuidagi, kuid pikaajaline regulaarne bruksism võib kahjustada hambaemaili ja suuõõne tervist ning põhjustada pea-, lõua- ja kõrvavalusid.

Lastel võib öist hammaste krigistamist põhjustada: 

• Hambumusanomaaliad (nt see, kui ülemine ja alumine hambarida ei ole kohakuti), millest võiks rääkida hambaarstiga.

• Terviseprobleemid (nt on bruksism dehüdratsiooni, sooleparasiitide, allergiate ja menüü toitainevaesusega võimalikuna kaasnev nähtus), millest võiks rääkida perearstiga. 

• Bruksism võib kaasneda mõningate muude diagnooside, näiteks tserebraalparalüüsi või aktiivsus- ja tähelepanuhäirega. 

• Kui lapsel on kõrvapõletik, siis võib kaasuda ka valust tingitud hammaste krigistamine. 

• Hambaid krigistama võib ajada ka hammaste lõikumisega seotud valu või ebamugavustunne. 

• Väga levinud hammaste krigistamise põhjus on stress. Laps võib olla ärev muuhulgas kolimise, vanemate tülide või lahutuse, uue venna või õe sünni, lasteaiateega alustamise ja muu sellise suhtes. Vahel piisab õhtusest tülist vanematega. 

• Harv või ühekordne hammaste krigistamine võib olla ka lihtsalt täiesti juhuslik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles