Lugeja kirjutab: kuus südamlikku meeldetuletust töötajalt tööandjatele

Lugeja kiri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlustel käimine on närvesööv.
Töövestlustel käimine on närvesööv. Foto: Vida Press

Sõbrannale kirjutas naine, kel on mõõt täis asjatundmatutest värbajatest ja tööandjatest, kes ei pea lugu töölesoovija ajast ega panusest. Selleks kirjutas ta tööandjatele mõned soovitused, kuidas tööotsijaid inimlikumalt kohelda.

Kui sa oled tööandja ja värbad enda kollektiivi uusi inimesi, siis teen sulle siia meelespea, mida peaksid kindlasti meeles pidama enne, kui kutsud kellegi töövestlusele.

1. Uuri CVd! Ega CV ei ole saadetud asjata. Võta see aeg, et tutvuda inimesega paberi peal.

2. Kui sa oled oma valiku teinud ja inimese CV alusel vestlusele kutsunud, siis kohtle teda kui vana head sõpra ja tekita temas soe tunne. Kunagi ei tea, äkki just tema ongi sinu tulevane aastatepikkune töötaja, kes aitab sind läbi tulest ja veest.

3. Kõige lihtsam küsimus tööandjalt töövestlusel on: «Räägi pisut endast.» See tähendab, et ma pole veel Sinu CVga täielikult tutvunud ja mul on meelest läinud, mida sa seal kirjutasid, aita palun meelde tuletada. 

Vastukaaluks - õige tööandja on juba CVga tutvunud, ei aja nimesid sassi ja küsib konkreetseid küsimusi: «Sa õppisid selles koolis? Mis sa sellest kasulikku kaasa said peale erialaste teadmiste?» jne.

4. Tööandja peab ka enda asutuse kohta tekitama sooja tunde, et tõesti see uus inimene sooviks sinna tulla. Kui oled tööandjana külm ja jahe ning näid mitte huvitatud, siis tunneb seda ka töövestlusele kutsutu. Seega mõtle ja analüüsi hoolikalt läbi, keda sa töövestlusele kutsud.

5. Uuest töötajast saab su tulevane kolleeg, alluv. Seega austa palun teda juba alguses… Sa ei tea kogu tema lugu ja seda ei ole võimalikki 30 minutit kestva vestluse jooksul selgeks teha. Öeldakse, et esmamulje tekib vähem kui ühe minutiga.

6. Ainus väärtus ja motivatsioon tööalaselt ei ole ainult raha, vaid ka inimese väärtustamine kollektiivis, väikesed positiivseid märkused, heatahtlikud soovid jne.

Millal me ometi sinnani jõuame? Tean ettevõtteid ja asutusi, kus personalivärbamisel on väga tähtis roll. Mida paremini teevad tööd värbajad, seda ühtsem on kollektiiv ja seda vähem inimesed vahetuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles