Sul on endast vanem või noorem kallim? Sel juhul ettevaatust!

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Demi ja Ashton, Tom ja Katie – nad kõik tundusid suhte algusaastatel olevat õndsalt õnnelikud hoolimata tõsiasjast, et neil oli rohkem kui kümneaastane vanusevahe. Nii mehed kui naised, kes võtavad endast märkimisväärselt noorema partneri, on märgatavalt õnnelikumad, nii et tekib küsimus, kas suur vanusevahe ongi õnneliku suhte saladus.

Värske uuring näitab, et inimesed, kelle kallim on neist palju aastaid noorem, on tõepoolest õnnelikumad ja suhtega algusaastatel rohkem rahul. Kuid ometi ei jää õnn püsima – «mesinädalad» püsivad sellistes suhetes vaid esimestel aastatel, maksimaalselt kuus kuni kaheksa aastat. See näib tõestavat, et vanus siiski on rohkemat kui number.

Uuringus jälgiti umbes 20 000 indiviidi ning nende rahulolu. Selgus, et nooremate naistega mehed on suhte alguses kõige õnnelikumad, samas kui mehed endast vanemate naistega on kõige rahulolematumad. Colorado Boulderi ülikooli teadur Terra McKinnish, kes oli uuringu üks autoritest, märkis ka, et naised on eriti rahulolematud, kui on abielus endast vanemate meestega ning eriti õnnelikud, kui neil on noorem kaaslane.

Kui aga vaadelda samu suhteid kümne aasta pärast, siis on õnnepilved hajunud – need, kes olid alguses õnnelikumad, on nüüd märgatavalt vähemõnnelikud, võrreldes nende paaridega, kelle partnerid on umbes samaealised.

McKinnish selgitab väljaandes Livestrong, et üheks peamiseks põhjuseks võib pidada rahaasju. Kui paaril on suur vanusevahe, siis ei ela nad hästi üle finantskrahhi – kuna samaealised inimesed on elus umbes samal kohal ja tõenäolisemalt ühisel arusaamal sellest, kuidas raha kulutada või säästa, kas saada lapsi või ei jne. Seega võib just ühe osapoole töökaotus või muu selline löök tuua suure vanusevahega paarisuhtes välja kitsaskohad ja pöördumatud erimeelsused.

Sama näib viitavat ka 2014. aastal Emory korraldatud uuring. Ometi aga ei suuda ilmselt ükski teadusuuring südamele ette kirjutada, kuidas ja kellesse armuda, nii et tõenäoliselt ei kao ka suure vanusevahega paarid kuhugi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles