Dieedid, mis ka tervisespetsialistide arvates töötavad

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Erinevatest dieetidest räägitakse palju, kuid kas need ka töötavad, on omaette küsimus. Siin on mõned dieedid, mis ka toitumisteadlaste ja arstide hinnangul toimivad.

  • Vahemere dieet. Kuna see dieet ei ole midagi radikaalset, siis on ta ka tervislik ja alandab kaalu, vahendab Pure Wow. Vahemere dieet koosneb suurel hulgal juur- ja puuviljadest, täisteratoodetest ja lihast või kalast. Näiteks või asemel kasutatakse oliiviõli ja lihatooteid tarbitakse üsna väiksel määral.
  • Paindlik taimetoidudieet. Paindlik tähendabki seda, et võib lubada endale rohkem kui ainult taimetoitu. Dieet lubab süüa peamiselt juurvilju, kuid soovi korral ka väiksel määral kala ja liha. Samuti on lubatud pähklid ja puuviljad.
  • Taimne paleodieet. Tavaline paleodieet on tervisespetsialistide hinnangul ebatervislik, kuna rõhk on rohkel proteiinil. Taimne paleodieet aga on vägagi tervislik ja ka tõhus. Ainuke, millest peaks loobuma, on rasvane liha, nisutooted ning kartul.
  • DASH-dieet. Seda dieeti kiidavad arstid eriti, kuna see alandab kolesterooli ja vererõhku. See sarnaneb natuke Vahemere dieediga, kuid keelatud on väga rasvased piimatooted, soola sisaldavad toidud ja suhkur.
  • Põhjala dieet. See dieet on samuti tervisele kasulik, kuna vähendab põletiku- ja südamehaigusteriski. Süüa võib üsna palju kala, täisteratooteid, juur- ja puuvilju, kuid tagasihoidlik tuleb olla punase liha, töödeldud toidu ja suhkru tarbimisel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles