Kui kindel on inimese seksuaalne orientatsioon?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Viimaste aastakümnete jooksul on leitud, et naiste seksuaalne sättumus on n-ö paindlikum kui meeste oma. Näiteks ühe uuringu järgi fantaseerib koguni 84 protsenti naistest aeg-ajalt teise naisega seksimisest. Kuidas aga on lood meestega?

Tõepoolest, erinevad uuringud on siiani pigem kinnitanud arusaama, et mehed on oma seksuaalses orientatsioonis kindlamad kui näiteks naised, kirjutab Psychology Today. 2010. aastal tehtud uuringu järgi ütles ainult 51 protsenti meestest, et neil on seksuaalne tõmme ka oma sugupoole vastu. Teadlased pole siiani kindlad, kas selle taga on evolutsioonilised või ühiskondlikud põhjused.

Ühe teise katse järgi olid aga tulemused varieeruvamad. Katses jälgiti ennast heteroseksuaalseks identifitseerivate naiste ja meeste käitumist baaris ja vaadati, kuidas näiteks alkohol mõjutab inimese seksuaalseid eelistusi. Tuli välja, et naiste huvi kasvas iga alkoholi kogusega nii meeste kui naiste suhtes võrdselt. Samas meestel alkoholi tarbimine seksuaalset huvi naiste vastu ei kasvatanud, vaid see püsis stabiilsena. Huvitaval kombel mõjutas aga alkohol meeste soovi ja huvi eksperimenteerida teiste meestega.

Teadlased arvavad, et see on seotud alkoholi lõdvestava ja vabastava mõjuga, mis paneb mehed unustama oma maskuliinset heteromehe rolli. Samuti on uuringud kinnitanud, et meeste huvi teiste meeste vastu võib vanusega kasvada. Seega meeste seksuaalsus ei ole sugugi nii paindumatu kui näib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles