Miks tuleb läätsi enne toiduvalmistamist vees leotada?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läätsed vees ligunemas.
Läätsed vees ligunemas. Foto: Panther Media/Scanpix

Läätsed on tervislikud, maitsvad ja üsna soodsa hinnaga kaunviljad. Läätsedest ei ole ka raske süüa teha, kuid neid tuleb enne kindlasti vees leotada. Muidu võid hiljem kannatada seedeprobleemide käes.

Nimelt on läätsekoores antitoitaineid, mis raskendavad seedimist ja põhjustavad puhitusi. Selleks, et läätsede söömine oleks seedimisele kergem ja kehal oleks neist saadavaid aineid kergem omastada, tuleks läätsi vees leotada ja korralikult puhtaks loputada. Leotamine neutraliseerib antitoitained, õpetab Pure Wow.

Leotamiseks pane läätsed potti ja kata külma veega. Kui suured oad tahavad oma 24 tundi vees liguneda, siis läätsedele piisab kahest tunnist. Pärast leotamist kurna läätsed ära ja loputa sõelas külma vee all läbi.

Kui läätsed on jäänud loputamata, tasub söögiportsjonil silma peal hoida ja mitte süüa liiga palju, et vähendada hilisemat ebamugavustunnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles