Kolm köögivilja, mille tervislikkus on kaheldav

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Seda, kui hädavajalikud on köögiviljad, kuuleme söögi alla ja söögi peale. Sellegipoolest tasub lähemalt uurida, millised valikud on kõige paremad, et toidust rohkem kasu saada.

Dr Konda Reddy selgitab portaalis Mashed, millised köögiviljad ei ole nii tervislikud kui inimesed enamasti arvavad. Samas rõhutab ta, et iga värske taimne vili on alati parem kui töödeldud toit.

Mais

Maisis on väga palju tärklist ja süsivesikuid ning neis on tegelikult ka vähe kiudaineid. Maisitärklis on väga kergesti seeduv ja muudetakse kehas kiiresti suhkruks, mis tõstab veresuhkrutaset. Veresuhkru sage kõikumine mõjub mitmel põhjusel halvasti, suurendades diabeedi, südamehaiguste ja kaalutõusu riski.

Baklažaan

Baklažaan sisaldab palju solaniini, mis on glükoalkaloidne mürk. Seetõttu ei ole see ka toorelt söödav ning vajab kuumtöötlemist. Kuna solaniin võib suurendada põletikuohtu (eriti liigestes), ei ole see sobiv toit neile, kel on artriit või mõni autoimmuunne haigus. Lisaks on selles ka rohkem kaloreid, kui paljud arvavad. Kuna blakažaanil on käsnjas, tekstuur, imab see endasse palju praadimisel kasutatavat rasvainet.

Jääsalat

Jääsalat on paljude lemmik, sest sel on mahe maitse ja mõnusalt krõmpsuv tekstuur. Seetõttu lisatakse seda palju just kiirtoidurestoranide söökidesse. Kui mõtlesid, et vähemalt saad sellest salatist midagi kasulikku oma burgerile lisaks, pead pettuma. Kuigi jääsalat ei ole kuidagi kahjulik või ebatervislik, siis ei ole selles märkimisväärselt kasulikke toitaineid. Roheliste lehtköögiviljade seas on jääsalat üks kõige mõttetumaid, isegi tavaline lehtsalat on sellest kasulikum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles