Elukaaslasel on suguhaigus - on see kindel, et ta petab? (2)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui mina ei petnud, siis...
Kui mina ei petnud, siis... Foto: Vida Press

Kui peaks juhtuma, et sul on diagnoositud suguhaigus, siis tuleb julgus kokku võtta ja sellest partnerile teada anda. Arusaadavalt võib tema esimene küsimus olla: «Kas sa oled mind petnud?» Võib-olla oledki, aga võib-olla ei ole, ja vannud siiralt, et oled olnud truu. «Aga sul on suguhaigus!» ütleb tema. «Kuidas sa saad siis väita, et sa ei ole kellegi teisega seksinud?!»

See on hea küsimus. Sest tegelikult on võimalik sugulisel teel levivat nakkust saada ka monogaamses suhtes, kirjutab Michael Castleman ajakirjas Psychology Today.

Pärast diagnoosi saamist oled igal juhul sunnitud sellest võimalikult kiiresti oma seksuaalparterile rääkima. Muidugi on see raske, kuid see on ainus õige lahendus. Ütle kõigile, kellele võisid nakkust edasi kanda.

Tõe väljaütlemisega võid muidugi riskida sellega, et sind jäetakse maha. Kuid vaikimisel ja haiguse varjamisel on hoopis suurem kahju. Tõenäoliselt saab partner sellest nagunii teada, mis tähendab, et ta läheb veelgi enam endast välja. Selle pärast, et sa nakkuse said, ja lisaks selle pärast, et sa haigust varjasid.

Lisaks tuleb kõigil meestel teada, et naise eest suguhaiguse varjamine võib ohustada tema elu! See ei ole liialdus. Kaks väga nakkavat haigust - klamüüdia ja gonorröa - põhjustavad naistel harva sümptomeid, kuid võivad ravimata jätmisel progresseeruda vaagnapõletikuks, mis võib põhjustada naisel viljatust, raskeid haiguseid või isegi surma. Ajaloost on küllalt näiteid naistest, kes on jäänud steriilseks ja isegi surnud seepärast, et mees ei ole kas häbist või hoolimatusest rääkinud naisele haigusest, mida oleks õigel ajal saanud kergesti ravida.

Teised võimalused

On kolm suguhaigust, mis nakkavad eranditult seksuaalsel teel: gonorröa, süüfilis ja kondüloomid. Ka herpes ja klamüüdia levivad pea alati seksuaalsel teel, kuigi teoreetiliselt on võimalik neid saada ka mitteseksuaalsel teel.

Lisaks tasub teada, et paljude suguhaiguste puhul (HIV, herpes, klamüüdia, gonorröa, kondüloomid) ilmnevad sümptomid alles tüki aja pärast, kui sedagi. HIVi, herpese ja kondüloomide sümptomid võivad esile tulla alles aastate pärast. Seetõttu võivad nii mehed kui naised haigestuda ühes suhtes ning nakkuse endaga järgmisesse suhtesse kaasa viia.

Nagu öeldud, siis kaks kõige levinumat suguhaigust - klamüüdia ja gonorröa - ei pruugi naisel sümptomeid tekitada, kuid sellele vaatamata levitavad nad nakkust edasi. Seetõttu võib naine olla enda teadmata haige ja nakkuse mehele edasi kanda. Mehel tekivad aga suurema tõenäosusega sümptomid. Siis võib olla, et naine süüdistab meest petmises, kuigi oli ise esimesena nakkusekandja.

Kõige rohkem on suguhaigusi teismelistel ning noortel täiskasvanutel. Noored on tavaliselt ka need, kes elu pigem mustvalgelt näevad ja arvavad, et kui partneril on suguhaigus, siis pole muud varianti kui et ta petab.

Soovitusi

Vanusest olenemata sõltub sinust endast, kuidas sa oma suhet elad. Kui kallimal on suguhaigus, võid temast tahtmisel lahku minna. Aga enne, kui midagi nii tõsist kergekäeliselt otsustad, mõtle veidi pikemalt järgi.

  • Oled sa täiesti kindel, et kallim sai suguhaiguse kuskilt mujalt ja mitte sinult endalt?
  • Mõne haiguse sümptomid võivad ilmneda tükk aega pärast nakatumist. Kas ta võis haigestuda enne seda, kui te kokku saite?
  • Mehed ja naised, kes kogevad suguhaiguste sümptomeid (ebatavalist voolust, valu või ruineerides kõrvetustunnet, kühmusid ja muhkusid genitaalide ja päraku ümber), peavad kiiremas korras arsti poole pöörduma. Haiguse diagnoosi korral tuleb sellest teavitada kõiki oma seksuaalpartnereid, kes peavad samuti kontrolli minema. Mehed, kes seda ei tee, riskivad naiste eludega.
  • Suguhaigus võib olla märk truudusetust, aga ei pruugi alati nii olla.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles