Eestlastele hästi tuntud «imevili», mis võib olla uusim dieeditrend

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Üks meile hästi tuntud köögivili on saanud tervislike eluviiside harrastajate kiidusõnade abil taas tuule tiibadesse.

Ja selleks köögiviljaks on peet! Dr Aaron Sverdlov teeb Newcastle'i ülikoolis uuringut, et teada saada, kas peedil on tõepoolest nii palju tervistavaid omadusi, kui arvatakse. Selleks värvatakse 50 ülekaalulist inimest, kes peavad päevas ära jooma 70 ml peedimahla, seda kaheksa nädalat järjest iga päev. 25 inimest tarbivad platseebot. Pärast seda vaadatakse, kas mahlal on olnud kaalule ja üldisele tervisele kasulikku mõju.

Usutakse, et peedi kasulikkus peitub nitraatides, mis parandavad lihaste hapnikuvarustust. Selle tulemusena suudad sa kauem ja efektiivsemalt treenida.

News.com.au kirjutab, et tegemist pole esimese sellelaadse uuringuga ja varasemadki teadustööd on peedi kasulikkust kinnitanud.

Dr Sverdlov aga manitseb, et isegi kui nende uurimus tõestab peedi kasulikkust, ei tasu siit otsida maagilist dieedipilli. Tervisliku kaalu säilitamiseks tuleb siiski toituda mõistlikult ning piisavalt liikuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles