Üleskutse: kingi valentinipäevaks roosa prügi asemel elamusi

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentinipäeva kaup.
Valentinipäeva kaup. Foto: AFP/SCANPIX

Homme tähistatakse üle maailma sõbrapäeva ja ka Eesti poed on muutunud silmnähtavalt roosaks. Arengukoostöö Ümarlaud kutsub üles säästma keskkonda ning roosa plastiku või muu nänni asemel kinkima elamusi.

Ainuüksi USAs ostetakse sõbrapäevaks 36 miljonit südamekujulist šokolaadikarpi, 198 miljonit roosi ja 881 tuhat pudelit vahuveini. Koos teiste kinkide, kaartide ja pakkepaberiga tekitab see nii palju kasvuhoonegaase, et selle eest võiks autoga 3993 korda ümber maakera sõita.

Arengukoostöö Ümarlaua kommunikatsioonijuht Katrin Pärgmäe sõnul tunduvad need asjad esmapilgul nunnud, aga paraku on nad täiesti kasutud ja osad neist isegi kahjulikud. «Suur osa valentinipäeva kaubast on tehtud plastikust või kunstmaterjalidest, mis sisaldavad leegiaeglusteid, ftalaate või raskemetalle, mis võivad põhjustada erinevaid tervisehädasid alates allergiatest ja lõpetades viljatusega. Nende toomiseks on raisatud lugematult loodusvarasid ja kui nad prügimäele rändavad, laguvad kunstmaterjalid aeglaselt ja eritavad neidsamu kemikaale ka meie mulda ning põhjavette.»

Roosa prügi ostmise asemel võib endalt küsida:

  • Millal ma viimati armastuskirja kirjutasin?
  • Kas me saame korraldada õhtusöögi täitsa kahekesi? (Väikeste laste vanemad saavad jah-vastuse eest 10 lisapunkti.)
  • Kas ma suudan õppida ise kaarti meisterdama?
  • Kas saan kinkida potilille või hoopis söödava taime?
  • Milline matkarada on meil veel avastamata?

Arengukoostöö Ümarlaua korraldatud kampaaniaga «Ma ei osta roosat prügi» saab liituda Facebookis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles