Kas hormoonid võivad mõjutada kehakaalu?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kehakaalu peamisteks mõjutajateks peetakse ikkagi toitumist ja liikumist, kuid mingil määral võivad rolli mängida ka hormoonid.

Nimelt uuringud näitavad, et hormonaalne ebatasakaal võib tekitada teatud kehapiirkondades ülekaalu, kirjutab Daily Mail. Näiteks liigset kõhurasva seostatakse kortisooli kõrge tasemega, mida põhjustab eelkõige stress. Seega teadlased arvavad, et stressitaseme vähendamine võib aidata kaalu alandada.

Kuigi kõige suuremat mõju meie kehale avaldab ikkagi toitumine, geenid ja füüsiline tegevus, siis üllatavalt suurt rolli mängib ka hormonaalne tasakaal.

Näiteks liigne östrogeen võib aidata kaasa liigse kaalu tekkimisele kintsudel ja tuharatel. Östrogeeni tootmist aitavad vähendada näiteks sojatooted. Samuti tasub piiri pidada töödeldud liha ja kohviga.

Näo piirkonna paksenemine võib tuleneda kilpnäärme hormooni vähesusest. Selle puhul aitab seleeniumi manustamine. Kuna naiste testosterooni tase vanusega langeb, siis võib osa lihasmassist muutuda rasvaks. Selle vältimiseks on kasulik süüa rohkem proteiini sisaldavaid toite, samuti tsinki ja magneesiumi. 

Seljal olev üleliigne rasv ehk maakeeli sangakesed võivad olla põhjustatud madalast kasvuhormooni tasemest. Seda aitavad aga tõsta melatoniinirikkad toidud nagu näiteks vaarikad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles