Galerii: olümpiaks treenivad kokad rassivad ka jõusaalis

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti osaleb juunikuus Itaalias toimuval kokandusmaailma prestiižseimal võistlusel – Bocuse d’Or ning selle tarvis treenivad kokad mitte üksnes maitsemeeli ja kulinaarseid oskusi, vaid ka füüsilist vormi. 

Kokad alustasid neljakuulist treeningprogrammi, mis toetab nende püstist tööstiili ja ligi kuus tundi kestvat võistlust.

Treeningkava töötas välja spordiklubi Myfitness treener Janek Uuk, kes ütleb, et  peaksid just eriti hoolsalt trenniga toetama selja- ja jalalihaseid. «Seljalihaste treenimine ja ka oskuslik lõdvestamine annab hea rühi ja suurendab vastupidavust. Jõu- ja vastupidavuse arengu tulemusena on võimalik koormusega edukalt toime tulla,» ütleb treener. 

«Kuna antud meeskond valmistub kokandusvõistlustele minekuks, on oluline tagada üldine hea füüsiline vorm, mis on ju ka vaimse tegevusega tugevalt seoses,» selgitab treener.

Tema sõnul märkas ta juba esimeses trennis mehi treenides neist peegelduvat tugevat tahet ja sihikindlust: «Nad lähevad sinna võitma!» usub Uuk. 

Võistlus kestab neil ligi kuus tundi, suure pinge ja mitmetuhande pealtvaataja silme all.

Eestit võistlustel esindava restorani Bordoo peakokk Pavel Gurjanov tõdes pärast esimest treeningut, et koos treeneriga on hoopis motiveerivam harjutusi teha. «Kokaametis ja meie töötempo juures on trenn väga vajalik,» tõdeb Gurjanov. 

Gurjanov on praegu peakokk kahes restoranis, Reakoja platsis asuvas DOM-is ja hotelli Kolm Õde restoranis Bordoo. Tema abilised võistlustel on treener Dmitri Haljukov, tehniline treener Emmanuel Wille ja abikokk Martin Kasperovitš.

Lisaks füüsilisele treeningule töötavad kokad igapäevaselt retseptide kallal – žüriile läheb võistlustel hindamiseks kaks rooga koos mitmete lisanditega. 

Bocuse d’Or on prestiižseim kokakunstivõistlus maailmas, mis toimub üle aasta jaanuari lõpus Lyonis Prantsusmaal. Enne 2019. aasta lõppvõistlust läbisid osalevad kokad oma riigi sisesed võistlused ning seejärel kontinendivõistlused, mis sel aastal toimub Euroopas 11.-12. juunil Torinos, Itaalias. Võistlus on saanud nime korraldaja ja asutaja, maailmakuulsa Prantsuse meisterkoka Paul Bocuse järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles