Kummaline paradoks: sooline ebavõrdsus paneb naisi reaalaineid õppima (1)

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Värske uuring paljastab, et riikides, kus on sooline ebavõrdsus suurem, valivad naised suurema tõenäosusega erialaks matemaatika, arvutiteadused või loodusteadused.

Kuigi naiste osakaal reaalteadustes on vaikselt tõusmas, teeb näiteks USA-s arvutiteaduste eksami ainult 27% naistest ja kraadi omandab 18%, kirjutab The Atlantic. Samas Alžeerias on naiste osakaal samas valdkonnas jällegi 41%.

Hiljuti Missouri ja Leedsi ülikooli teadlaste tehtud uuring toob välja, et naised, kes elavad ühiskondades, kus on palju soolist ebavõrdsust, valivad eriala reaalteaduste hulgast, sest see on nende jaoks kõige lihtsam ja tõenäolisem tee finantsilise iseseisvuseni. Samuti mängib siin rolli see, et ühiskonnas, kus naistel on võrdsemad võimalused, nagu näiteks Põhjamaades, saavad naised valida karjääri lähtuvalt enda isiklikest eelistustest, mitte muudest faktoritest.

Sellegipoolest mõningane varieeruvus meeste ja naiste eelduste vahel siiski on. Näiteks 24% tüdrukutest ütleb, et nende lemmikaine on loodusteadused, 25% pidas selleks matemaatikat ja 51% ütles, et selleks on humanitaarained. Seevastu poistest pidas lemmikaineks loodusteadusi 51%, 42% matemaatikat ja ainult 20% humanitaaraineid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles