Eesti külma pole vaja karta - õue peaks viima igas vanuses lapsi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Renaud Philippe/Panthermedia/Scanpix

Viimased paar nädalat on Eestis valitsenud krõbe külm. Lapsevanemad võivad tunda muret, kas suure külmaga tohib üldse pisikeste lastega välja minna - näiteks kui tee lasteaeda viib jalgsi.

Perearst Katrin Martinson julgustab Emmede Klubis, et õue võib viia ja peakski viima igas vanuses lapsi, sest ei ole olemas halba ilma - on ainult valed riided. Jättes kõrvale päris vastsündinud beebid, on Martinsoni sõnul igasuguse Eesti külma puhul igas vanuses lastega täiesti lubatud ja soovitatav väljas käia.

«Iga ilmaga tuleb minna õue, lihtsalt väga tuulise või külma ilma korral võiks olla laps vanema poolt terasemalt jälgitud,» sõnab arst. Terasem jälgimine tähendabki seda, et laps peab olema ilmale vastavalt riietatud, tema näonahale võib kasutada külmakaitsekreeme, kelgule või vankrisse tuleks panna istumise alla ja külmema ilma korral ka peale lambanahkne vaip või kott.

Krõbeda külma ajal võiks juba kõndida oskav laps õues viibimise ajal ise kõndida, joosta, mängida - liigutada, mitte paigal istuda. Kui lapsel hakkab külm, tuleb minna tuppa. Kui suurema lapse käest saab küsida, kas tal on külm, siis beebi puhul tuleb katsuda tema kukalt kombinesooni sees. Kui see on soe, on kõik hästi.

Talvel ilmavalgust näinud vastsündinut tuleks krõbeda külma aegu välisõhuga esmalt harjutada: kodus aknaid avades, tube tuulutades. Esimeste kodus oldud päevade järgselt peaks dr Martinsoni sõnul aga kindlasti alustama ka jalutuskäikudega. Alustada võib 15 minutist ja siis jalutuskäike päev-päevalt 15 minuti kaupa pikendada. «Ikka talupojamõistust kaotamata,» kinnitab perearst lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles