Miks ei tohiks spinatit keeta?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske spinat.
Värske spinat. Foto: Vitalina Rybakova/PantherMedia/Scanpix

Spinat on nõnda kasulik lehtköögivili, et seda peetakse nn supertoiduks. Selles on väga palju vitamiine ja mineraale, mistõttu tuleks seda võimaluselt tihti süüa, kui sellest vaid õigesti süüa teha.

Varasemast ajast on jäänud komme spinatit keeta, et see läheks pehmeks ning et seda oleks lihtne muu toidu sisse «ära peita». Kuigi mõnes peres võib see olla ainus võimalus, kuidas lastele üldse köögivilju pakkuda, et nad need ka ära sööks, ei ole tegelikult spinati keetmine üldse hea mõte, kirjutab Women’s Health.

«Köögiviljade keetmisel võivad paljud kasulikud veeslahustuvad vitamiinid kaotsi minna,» selgitab dr Samara Abbot, kelle sõnul ei saa keedetud spinatist sugugi nii palju foolhapet ja C-vitamiini kui värskest spinatist.

Paraku on ka värskel spinatil oma miinus. «Toores spinat ei ole kõige parem kaltsiumiallikas, sest selles on ka oksaalhapet, mis takistab kaltsiumi omastamist,» lisab ta. Teisisõnu saab värskest spinatist palju C-vitamiini ja foolhapet, aga mitte kaltsiumit.

Selleks, et spinatist võimalikult palju kasu saada, soovitab dr Abbot seda hoopis aurutada või küpsetada mikrolaineahjus.

Spinat kipub külmkapis kergesti sogaseks minema. Õnneks säilib selle toiteväärtus väga hästi ka siis, kui spinat sügavkülmikusse panna. Sealt on seda hea näiteks smuuti, omleti või supi sisse panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles