Miks võiks iga päev porgandit süüa?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dzinnik Darius/PantherMedia/Scanpix

Porgandis on ainult 30 kilokalorit ja palju kasulikke toitaineid, mistõttu kuulub see iga enda tervisest hooliva eestlase toidulauale.

Ühes suures (umbes 20 cm pikas) porgandis on:

  • 30 kilokalorit
  • 7g süsivesikuid
  • 0,68 g valku
  • <1g rasvu
  • 0 g küllastunud rasvu
  • 2 g kiudaineid (8 protsenti soovituslikust päevasest kogusest)
  • 3,41 g suhkrut
  • 50 mg naatriumit
  • 230 mg kaaliumit (7 protsenti soovituslikust päevasest kogusest)
  • 9 mg magneesiumit (2 protsenti soovituslikust päevasest kogusest)
  • 4,2 mg C-vitamiini (7 protsenti soovituslikust päevasest kogusest)
  • foolhapet
  • 12028 IU A-vitamiini (241 protsenti soovituslikust päevasest kogusest)
  • E-vitamiini (2 protsenti soovituslikust päevasest kogusest)
  • K-vitamiini (12 protsenti soovituslikust päevasest kogusest)

Porgandid ei ole kõigest maitsev snäkk, milles on vähe kaloreid. Nende söömine on tervisele väga kasulik, sest need:

Aitavad hoida teravat silmanägemist - A-vitamiin hoiab silmade tervist.

Toetavad immuunsüsteemi - A-vitamiin aitab kaasa ka rakuarengule.

Tulevad kasuks seedimisele - kiudained täidavad kõhtu, soodustavad seedimist ja toitainete imendumist.

Vähendavad vähiriski - beetakaroteen võib aidata ennetada vanusega seotud terviseprobleeme nagu mao- ja eesnäärmevähki, aga ka põletikke ja südamehaigusi.

Kui palju võib porgandit süüa?

Kuigi öeldakse, et kaalust võib juurde võtta ükstapuha mis toiduga liialdamisel, siis on porgandiga liialdamine äärmiselt raske. Beetakaroteen on hädavajalik silmade tervisele, aga see mõjub ka üldiselt tervisele väga hästi. Selleks, et porgandi söömisest oleks kasu, ei pea päev läbi porgandeid krõmpsutama, piisab ühest porgandist päevas.

Tasub teada, et porgandi koores on pool selles sisalduvatest antioksüdantidest, mistõttu tuleks seda koorimise asemel pigem hoolikalt pesta.

Porgandeid on peale oranži värvuse ka musti, lillakaid, valgeid ja kollaseid. Nende toitainesisaldus on enam-vähema sama, kuigi mõned uurimused on näidanud, et punastes porgandites on rohkem beetakaroteeni.

Keetmine vähendab porgandi toitainesisaldust, kuid sügavkülmutamine seda ei muuda. Kõige kasulikum on porgandeid süüa toorelt või aurutatult.

Allikas: Good Housekeeping

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles