Interaktiivne kaart: riigid, kus ei ole kunagi olnud naissoost riigipead (1)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia kuninganna Elizabeth II.
Suurbritannia kuninganna Elizabeth II. Foto: KGC-375/Ken Goff Rota/GoffPhotos.com

Praegu on 26 riiki või territooriumit, mida juhib naine. Seda on vähem kui 15 protsenti, kuid tegu on siiski kõige kõrgema numbriga ajaloos.

The Telegraph tegi selle ilmestamiseks interaktiivse kaardi ja märgib, et hetkel on naissoost riigijuhte võrreldes teiste kontinentidega kõige rohkem Euroopas. Suurbritannias valitseb kuninganna ja seal on ka naine peaministriks. Naissoost juhid on Saksamaal, Šveitsis, Leedus, Norras, Maltal, Horvaatias, Eestis, Serbias, Islandil ja Rumeenias. Kaugemal on naissoost riigipead veel Lõuna-Ameerikas Tšiilis ja Peruus, Aafrikas Namiibias, Aasias Myanmaris, Singapuris, Bangladeshis ja Nepalis.

Paljudes teistes riikides on olnud naissoost riigipäid varem, kuid hetkel mitte. Enam kui sajas riigis ei ole mitte kunagi naine riiki juhtinud. Nende seas on näiteks Jaapan, Ameerika Ühendriigid, Venemaa, Hispaania, Egiptus, Belgia ja Holland.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles