Uuring: paljulapselisus teeb hambutuks

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann/PantherMedia / Arne Trautmann

Sadu aastaid on levinud müüt, justkui rasedus oleks hammastele halb. Seni pole olnud uuringuid, mis seda külarahvajuttu kinnitaks. Nüüd on aga teadusel uudiseid.

Värske uuring viitab, et naistel, kel on kolm last, on keskmiselt neli hammast vähem kui neil, kel vaid kaks last. Arvatakse, et rasedusaegsed hormoonid takistavad kaltsiumi korralikku imendumist ning aitavad kaasa ka igemehaigustele.

Samuti kardetakse, et rasedusaegsed isud kutsuvad naisi rohkem magusate snäkkide kallale, mis loomulikult pole hammastele hea, kirjutab Telegraph. Uuring avaldati ajakirjas Journal of Epidemology & Community Health ja selle juht oli professor Stefan Listl Hollandist.

«Meie uuring näitab seost bioloogiliste laste arvu ja puuduvate hammaste arvu vahel,» ütleb Listl. «Iga lisasünd võib mõjutada ema suutervist, kuid mitte isa oma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles