Eesti moeeksperdid paljastavad: selle kevade kõige olulisemad moenipid

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerry Weber
Gerry Weber Foto: Meisi Volt

Kas vihma käes on võimalik stiilseks jääda? Millised on hetke lemmiktoonid?Saabuv kevad moelavadel tõestab, et värvid pole kuhugi kadunud ja vihm moodsat naist ei sega!

Moetoonide esireas säravad kirglik punane ja pilkupüüdev roosa. «Punane sobib suurepäraselt kokku sportlike meeleoludega, siis ei mõju tulemus ülearu dramaatiliselt,» annab nõu Gerry Weberi Eesti juht Piret Ruubel.

Kaubamaja moeõhtu
Kaubamaja moeõhtu Foto: Madis Sinivee

«Selle kevade üks signaalvärve – punane – ei jäta ükskõikseks kedagi ning sobib kõigile,» nõustub ka Kaubamaja turundusdirektor Britta Ratas. «See jõuline värv on ühtaegu sensuaalne, ligitõmbav ja intrigeeriv – punasesse võib vastavalt kandja soovile riietuda kas pealaest jalatallani või valida kogu komplekti värskendamiseks vaid üks kõnekas erkpunane detail.»

«Roosal on aga sellest kevadest hoopis uus iseloom,» teab Ruubel. «See pole enam leebete kaunitaride vaid tugeva karakteriga naiste lemmikvärv. Valides roosa, mummumustri ja romantika ütled maailmale: ma olen seesmiselt nii tugev, et võin vabalt välja näha naiselik ja veetlev. See on julguse manifest. Kes kirglike toone pelgavad, valigu pastellid: unenäosinine, lavendlililla, mündikreem, aprikoos – gamma nagu isuäratav jäätiselett.»

Eesti disainjalatsibrändi TOKU disainer Piibe Tomp ütleb, et kevade tulekuga värvidest ei pääse. «Sellel hooajal on moes üheltpoolt erksad ja julged värvid ja teiselt, nagu ka eelneval aastal, ei ole kuskile kadunud pastelsed toonid.» Tomp toob värvidest välja lavendli, lilla, tomatipunase, vaarikaroosa, heleda murtud rohelise, kollase, taevasinise.

Fuksia pole kadunud

Gerry Weber
Gerry Weber Foto: Meisi Volt

«Ka tihti kevadisteks moelemmikuteks olevad roosad – eredast fuksiast kreemika roosamannatoonini – pole kusagile kadunud ning nende kombineerimine punasega mõjub eriti kaasaegselt,» räägib Britta Ratas.

Ratas lisab, et punaste spektri vastaspoolel on koha sisse võtnud tugevad ja sügavad sinised, mis moodustavad punasega energilisi kontraste. «Lisaks keemiliselt säravale indigole on üheks moetooniks ka loomulikum pastelne taevakarva helesinine,» kirjeldab moeasjatundja. Ruubel nõustub: «Mis eriti võluv – terve maailm näib tähistavat Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva, sest sini-must-valge kombinatsioon on samuti moesoosikute seas.»

Klassika kullafondist on moelemmikute seas tagasi trench-mantel ja šikk pliiats-seelik. Selle kevade lemmikpüksid tunneb ära lampasside järgi küljel. Need sobivad kanda nii pidulikul puhul kontsaga kui igapäevaselt tennistega – geniaalne alternatiiv teksapükstele. Kuid teksa on samuti suure aplausiga moepüünel tagasi – tume, originaalne ja asjaliku selge joonega. Siin-seal näeb teisal sportlikke detaile või hoopis romantilisi tikandeid.

Berlin. Sidrunikollane Foto: Krista Kattel
Berlin. Sidrunikollane Foto: Krista Kattel Foto: TOKU

«Värvilised sandaalid sobivad hästi selleks üheks värviliseks detailiks, kui muu riietus on tagasihoidlik (must, valge, beež, hall),» annab Tomp aksessuaarinõu. «Soovitan ka proovida jalanõudega toon-toonis riietust, kontrastina kombineerida näiteks teist värvi kotiga või lihtsalt julge värvilise huulepulgaga efekti lisada.»

Gerry Weber
Gerry Weber Foto: Meisi Volt

Metsad ja taimed riietele

«Looduslikumaid noote aitab kevadmoodi lisada mitmekesine roheliste palett ning mustrites domineerivad taimemotiivid,» selgitab Ratas. «Kirjut kevadeklassikat – lilleõisi – jagub rõivastele omajagu, kuid modernsemat suunda näitavad eelkõige julges koloriidis troopilised lehemustrid ja lopsakamad õiemotiivid - seda isegi meestemoes.»

Ratas ütleb, et kogu värvipillerkaari kõrval võtab kevade edenedes maad ka safarist ja Metsiku Lääne meeleoludest kantud vaoshoitumas gammas suund, mille valget ja beeži tuuma aitavad elavdada üksikud pastelse kollase sähvatused ja eriliste läigetega pinnatöötlused. «Suvel muutub siluett eriti põnevaks – kihilisemaks, boheemlaslikumaks ja lendlevamaks, moes on plisseerkangad ja ka eri kangaste kombineerimine ühtseks hooletult elegantseks tervikuks,» heidab Ratas pilgu tulevikku.

Vihma ei tasu karta!

Vihmarõivaste rindel on uudiseid palju – materjalid on helkivad ja pilkupüüdvad. Moelemmikuteks on nii retrohõnguline lakk kui tulevikumaailmast pärit vinüül. Hall on viimaks ometi moetroonilt tõugatud ja ilma teevad hoopis kõikvõimalikud kullatoonid ja brokaadid. Kanda sädelust südapäeval, päikese käes on palju põnevam kui hoida seda õhtuseks ajaks.

Gerry Weber (Modellidel seljas ka TUUB)
Gerry Weber (Modellidel seljas ka TUUB) Foto: Meisi Volt

«Ülerõivad pole kunagi varem nii huvitavad välja näinud,» ütleb Piret Ruubel. «Näiteks võib terve jope olla helkurkangast, väga efektne ja samas kaitseb kandjat nii tuule, vihma kui liikluses märkamatuks jäämise eest.» Ka kevadiselt sulgkerged ja värvirõõmsad tepitud joped on jätkuvalt populaarsed. «Mõnel on lausa peened lilled peal, mis sobiks hästi Kihnu Virvele,» lisab Ruubel lõbusalt.

«Üldiselt julgustan rohkem värvi oma riietusse tooma ja mitte kartma kombineerida omavahel erinevaid toone ja mustreid,» julgustab ka Tomp. «Kevad on värviline tärkamiseaeg, kus loodus üllatab meid oma kirgaste värvidega, laseme ennast siis loodusel inspireerida.» Mood polegi tõsiseltvõtmiseks, vaid rõõmu tundmiseks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles