12 märki, et sa oled suhtes psühhoga

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Psühhopaati ei pruugi olla kerge ära tunda – alguses on nad üliromantilised, kuid pärast paari kuud hakkad tundma, et midagi on korrast ära.

Sa võid olla kuulnud nalju sel teemal: «Oh, ta oli tõeline psühho!», kuid tegelikult pole see asi, mille üle nalja visata. Dr Paul DePompo selgitab, et psühhopaat ja sotsiopaat on terminid, millega määratletakse antisotsiaalset isiksusehäiret, mis on tõeline ja hirmutav diagnoos. «Hirmutav mitte inimese jaoks, kel see on, vaid nende jaoks, kes temaga kokku puutuvad,» täpsustab DePompo väljaandele CheatSheet.

Kuidas psühhopaati ära tunda?

  1. Ta on sarmikas. Ta ei karda endast rääkida, kuid tema sarm on pealiskaudne. Talle meeldib vestluses domineerida, sageli räägib teistest üle.
  2. Ta on emotsionaalselt eemalehoidev. Sa võid talle oma muret kurta, kuid ta ei võta seda teemat arutlussegi. Psühhopaatidel on raske luua emotsionaalseid sidemeid, seega loovad nad palju pealiskaudseid suhteid, mida on kerge manipuleerida.
  3. Ta on impulsiivne. Suhte varases faasis liigub psühhopaat nii kiirelt, et paneb su pea ringi käima. Kuramaaži algus on kindlasti intensiivne. Pea aga silmas, et ka teised isiksusehäired toovad kaasa liigse impulsiivsuse, nii et see üksinda ei määra kindlasti midagi.
  4. Ta on manipuleeriv. Kui ta tahab, et sa midagi teeks, ütleb ta midagi sellist: «Kui sa mind tõesti armastad, siis sa teed seda.»
  5. Ta rikub korduvalt seadust. Näiteks võib tal olla hunnik kiirusetrahve, mida ta keeldub maksmast. Psühhopaadid tunnevad sageli, et seadused ei kehti nende jaoks ja nad usuvad, et on liiga targad, et vahele jääda.
  6. Tal hakkab kiirelt igav. Ta võib seega ise pidevalt algatada uusi sündmusi, kuigi tegelikul on tema elu juba piisavalt põnev.
  7. Krooniline valetamine. Ta valetab väikeste asjade kohta, näiteks kas ta on pesnud nõud. Jällegi usub psühhopaat, et reeglid talle ei kehti.
  8. Empaatia puudumine. Kass suri? Su partner aga ei näi hoolivat? Psühhopaadi üks klassikalisemaid jooni on empaatia puudumine.
  9. Ülbus. Talle meeldib uhkeldada enda saavutustega, aga ei taha rääkida eriti sinu omadest.
  10. Sa ei saa temast lahti. Kui sa oled temast lahku läinud ja kuidagi avastad end taas temaga koos, siis pane tähele märke. Kas ta lubab sulle kokku maad ja ilmad, räägib täpselt seda, mida tahad kuulda? See kõik võib viidata psühhopaadile, kes tahab taas lihtsalt suhte üle kontrolli saavutada.
  11. Ta petab. Ta on korduvalt sind mitme partneriga petnud, seda peamiselt seetõttu, et tal on keeruline luua sügavaid tähenduslikke suhteid.
  12. Vastutustundetus. Ta sõidab autoga kellelegi otsa ja ütleb koheselt, et tema pole süüdi. Miski pole kunagi tema süü!

Kas tundsid oma partneri ära? Kõige parem oleks suhe sellise toksilise inimesega lõpetada. Mitte iga kord ei ole psühhopaat vägivaldne, aga kui sinu partner on olnud vägivaldne, helista nõu saamiseks telefonil 1492.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles