Plaanid last? 7 viisi, kuidas see sinu pere eelarvet mõjutab

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Lapse saamine, olgu see esimest või mitmendat korda, on igas mõttes elumuutev sündmus. Uue pereliikme saabumisega kaasneb palju rõõmu, kuid samas ka palju uusi kohustusi.

Muutub ka perekonna eelarve - lapse sünniga lisanduvad erinevad kulud, mis kipuvad kasvama koos lapsega. Seega on mõistlik perekonna kulud-tulud vaadata üle juba raseduse ajal ning teha plaane. Eriti, kui lapsehoolduspuhkusele jääva vanema sissetulek peaks kahanema, kirjutab Laenukool.

Ajasta oma rasedus- ja sünnituspuhkust

Sünnituspuhkusele on võimalik jääda 30–70 päeva enne eeldatavat sünnitamise kuupäeva. Arvuta läbi oma võimalused, millal oleks kõige mõttekam jääda sünnituspuhkusele. Pea sünnitushüvitise kõrval silmas ka vanemahüvitist ehk millal ja millised summad peaksid sinu kontole laekuma. Abiks on Haigekassa koduleht. Seal on toodud erinevad tingimused ja arvutuskäigud, et saaksid oma eelarvet võimalikult täpset arvutada. Nõu tasub pidada ka oma töökoha raamatupidajaga, eriti kui sinu töökohustustega on seotud mingid spetsifiilised asjaolud.

Vaata üle oma laenukohustused

Krediitkaart, erinevad järelmaksud, õppelaen, väike- või autolaen, eluasemelaen - vaata üle kõik oma laenud, nende summad ja maksetähtajad, sest sünnituspuhkusele jäädes võib tekkida seni stabiilsesse sissetulekusse ajutine paus. Viimasega võib kaasneda olukord, kus vanemahüvitise laekumise ajaks võivad olla kogunenud võlad ja viivised, mida oleks saanud ette planeerides vältida. Võimaluse korral tasu oma võlad varem, palu finantsasutuselt uut maksegraafikut või maksepuhkust. Uurida tasub ka refinantseerimisvõimalusi

Kaalu taaskasutust

Enne lapse saamist pead ilmselt palju asju ette ostma. Kui see on sinu esimene laps, pea nõu sõprade ja sugulastega nõu, mida sul tegelikult vaja on. Tihti on erinevates portaalides ja käsiraamatutes toodud nimekirjad täis asju, mida sul läheb tegelikult vaja harva või üldse mitte.

Tuttavate käest tasub ka uurida, kas neil on mingeid asju üle. Kuna väikelaste asjad kuluvad vähe, vaata ringi ka erinevates interneti ostu-müügi portaalides, Facebooki-gruppides ja taaskasutuspoodides leidmaks vähekasutatud asju, mille hind on tunduvalt soodsam kui uuest peast beebikaupade poes. Samad kohad võivad marjaks ära kuluda ka pärast lapse sündi, kui peaks tekkima vajadus oma asjade eest natuke raha tagasi saada.

Planeeri oma karjääri

Mõtle läbi, kaua kavatsed lapsehoolduspuhkusel olla? Kas plaanid võimalikult vara või hilja tööle naasta? Või soovid jäädagi koduseks? Vahest on hoopis plaan teha juhutöid või alustada oma ettevõttega? Millised on teise lapsevanema plaanid? Igal juhul mõjutavad sinu plaanid vanemahüvituse saamist ning seeläbi sõltub sellest ka perekonna eelarve. Vanemahüvitise saamise korraga saad tutvuda Sotsiaalministeeriumi lehel

Elukoht, auto ja teised suuremad muutused

Lapse tulekuga kaasneb ka vajadus ruumi järgi. Hinnake oma praegust elukorraldust. Kui sündides ei võta beebi just palju ruumi, siis kuidas on lood kahe-kolme aasta pärast? Ühtlasi arutage omavahel läbi, kuidas on lood perekonna logistikaküsimustega. Kas ühistranspordist piisab? Kui aga vajate autot või peate praeguse ümber vahetama, siis arvestage, et eelarvesse lisanduvad lisaks ostusummale ka igakuised ülalpidamiskulud ning hooajalised hooldustööd.

Mõtle lasteaia valikule

Ilmselt pole sulle võõras soovitus registreerida laps kohalikku lasteaeda niipea, kui dokumendid käes. Siinkohal mõtle jällegi enda ja partneri tulevikuplaanidele. Kaua teie pere eelarve võimaldab lapsega kodus olla? Kas teil võib tekkida vajadus erahoiu või hoidja järgi? Või saavad vanavanemad või teised sugulased vajadusel appi tulla?

Eelarvet koostades arvestage võimalusega, et laps ei pruugi kohe lasteaiaga harjuda või olete sunnitud lapsega esimene aasta aegajalt hoolduslehel viibima. Nimelt tõuseb lasteaeda minekuga lapse haigestumiseoht ning see omakorda mõjutab lapsega kodus oleva vanema igakuist sissetulekut. Siinkohal tõuseb päevakorda taaskord küsimus, millised on teie plaanid seoses elukohaga? Kui vahetate pärast lapse sündi elukohta, peate arvestama, et lasteaia valiku muutmisel langete nimekirja lõppu. Seoses sellega võib tööle naasmine viibida või kannate lisakulusid. 

Kogumine ja kindlustus

Pere eelarvet ümber tehes soovitame kaaluda lapse jaoks kogumiskonto avamist. Igal kuul kas või 10 eurot kõrvale pandud raha võib tulevikus olulist rolli mängida. Üle tasub vaadata ka ka oma pereliikmete kindlustused. Kas keegi teist vajab tervise- või elukindlustust? Nendest vastustest sõltuvad teie pere eelarve erinevad read.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles