Lihavõtetel ära unusta toiduohutust: kui kaua säilib keedumuna?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Easter Eggs, Paint and Tulips
Easter Eggs, Paint and Tulips Foto: Mykola Lunov/PantherMedia / Mykola Lunov

Nädalavahetusel on lastel jälle palju lusti, sest lihavõtetel saab mune värvida. Paljud aga ei arvesta sellega, et värvitud keedumune ei tohiks ööseks köögilauale välja jätta.

Dr Sarah Krieger tuletab portaalis Parenting meelde, et keedumunad võivad toasoojas olla korraga kuni paar tundi, mitte rohkem. Keedumuna säilib külmkapis söögikõlblikuna kuni nädal aega.

Toiduohutuse seisukohalt on munade suurim risk salmonella. Selle vältimiseks tuleks kohe ära visata need toored munad, mille koore sees on auk. Kui suur mõra või auk tekib koore sisse keetmisel, siis see enam muna ei saasta.

Bakterite hävitamiseks tuleb muna korralikult läbi keeta. Pärast keetmist karasta mune külma vee all, lase neil maha jahtuda ja tõsta kuni värvimiseni külmkappi.

Munavärvidega muna värvimine on tervisele ohutu. Samuti võid munade toonimiseks kasutada toiduvärve või kõikvõimalikke toiduaineid, mis munakoorele peale hakkavad. Kui toiduvärv on imbunud läbi koore, siis pole vaja karta, et värviline muna tervist kahjustaks. Värvunud munal võib vaid olla kergelt äädikane maiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles