Proovi kalvadose kokteilivõistluse võiduretsepti «Ratatouille»

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heleen Välba.
Heleen Välba. Foto: Erakogu

25-26. märtsil toimus Prantsusmaal 22. korda rahvusvaheline kalvadose kokteilivõistlus Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2018. 

Jaanuari lõpus Eestis toimunud Eesti Baarmenite Assotsiatsiooni poolt korraldatud eelvõistluse käigus selgitati välja parim noorbaarmen vanuses kuni 23 eluaastat, kelleks on Venus Club baarmen Karl-Ainar Lillemäe ja parim professionaalne baarmen, kelleks on Narvast pärit baarmen Vladimir Izotov. Eesti eelvooru võitjatele sõitis lõppvõistlusele kaasa lisaks ka Eesti Baarmenite Assotsiatsiooni Koolituskeskuse juht ja vabakutseline ajakirjanik Heleen Välba, kes võttis osa ajakirjanike võistlusvoorust.

Kalvados – ajalooline jook Normandiast, mida jõid nii kuningad, kui farmerid

Kalvados on naturaalsest siidrist valmistatud õunabrändi, mille nimetust võib kasutada vaid Prantsusmaal, Normandia aladel paiknevas Calvados piirkonnas valmistatud õunabrändi kohta. Kalvadost hakati valmistama juba aastasadade eest ja usuti, et Põhja-Prantsusmaa jaheda kliima- ja rikkaliku pinnasega viljakad suuruselt väikesed, kuid maitselt rikkad õunapuud on jumalate viljad (ingl. k fruit of the gods). Erinevat sorti õunad annavad kalvadose valmistamiseks lõputute võimalustega maitsekombinatsioonid magusatest, hapudest või mõrkjatest õunasortidest, mis korjatakse sügisel ja millest valmistatakse esmalt naturaalset siidrit. Kuue nädalaga muutub naturaalse õunasuhkru fermentatsiooni käigus jook alkohoolseks. Kalvadose valmistamisel kasutatakse traditsioonilist destilleerimist, mille käigus siider kuumutatakse ja kahekordse destillatsiooni järel villitakse jook tammevaatidesse, kus kalvados peab laagerduma vähemalt kaks aastat, omistades seejuures kalvadosele omase merevaigu värvuse ja taotluslikud maitsenüansid. Olenevalt sordist, võib kvaliteetne kalvados seista vaatides aastakümneid, kuniks lõpuks jook pudeldatakse, seega on valmistusprotsess aeganõudev. Kalvados on nauditav jook nii toasoojal temperatuuril puhtalt tarbimiseks, kuumades jookides või kokteilides.

Võistlus

Calvados Nouvelle Vogue kokteilivõistluse on ellu kutsunud piirkonna tootjad, kelle eesmärgiks on lasta loovusel lennata ja luua kalvadosest kokteile. Käesoleva aasta kokteilivõistluse lähteülesandeks oli kasutada kokteilis köögivilju, põllukultuurid on samuti Normandia viljakale pinnasele omased. Reeglite kohaselt võis kokteil sisaldada mitte enam, kui 7 cl alkoholi ning kuni 6 erinevat komponenti, millest vähemalt üks pidi olema köögivili, seejuures olid isevalmistatud komponendid lubatud.

Võistlejatele anti 15 minutit ettevalmistusaega, mille käigus valmisid kokteilikaunistused. Kohtunikele ja publikule tuli esitleda kuni kolme minuti jooksul enda kokteili inspiratsioonilugu ja seejärel valmistati neli identset kokteili. Võistlejaid hindasid tehnika- ja maitsežürii. Hindamine toimus kolmes erinevas kategoorias: ajakirjanike-, professionaalsete baarmenite- ja noorbaarmenite arvestuses, viimased pidid sooritama ka kalvadose teemalise testi. Igas kategoorias võttis mõõtu 14 võistlejat Euroopa eri riigist.

Võistluse korraldajate sõnul olid nad sel aastal enne võistlust veidi mures, kas ehk lähteülesanne köögivilju kokteilis kasutada, mitte liialt keerukaks ei osutu. Nende suureks üllatuseks olid kokteilid väga huvitavad, läheneti loominguliselt ning oskuslikult kombineeriti köögiviljasaadusi kalvadose parimate omadustega ja tulemuseks olid põnevad maitsed.

Eesti delegatsiooni esindanud noorbaarmen Karl-Ainar Lillemäe saavutas tubli 10. koha. Esikoha saavutas poolanna Kamila Janko, teine koht kuulus Saksamaale ja kolmas Šveitsile. Professionaalide kategoorias saavutas Vladimir Izotov 7. koha, jäädes vaid ühe punktiga alla põhjanaabritele, soomlastele. Esikoha saavutas taaskord Poola baarmen Robert Piasecki, teise koha auhinna viis koju rootslane ning kolmanda belglane.

Kindla võidu tõi aga koju ajakirjanike kategoorias Heleen Välba, kes edestas teise koha võitjat, lätlast, ülekaaluka punktiskooriga ja kogudes võrdses summas punkte professionaalide arvestuse võitjaga. Kolmanda koha viis koju Luxenburg. Välba sõnul oli võistlusest osavõtt väljakutse, mis pakkus emotsioone ja pinget kogu poolteist kuud väldanud ettevalmistusperioodi, kulmineerudes laval prožektorite valguses viimseni lihvitud esitlusega, kuid eelkõige viis võidule Eesti parimate baarmenite abil valminud hästi tasakaalus kokteiliretsept ja enesekindel esinemine. Võidukokteili nimeks on prantsusepäraselt «Ratatouille» – see on prantsusepärane köögiviljadega rahvusroog, millest Välba valis endale peamiseks kokteilis kasutatavaks köögiviljaks paprika, mille mahlast ja teiste lisanditega nagu rosmariin ja ingver keedetud siirup oli kalvadose kõrval peamiseks võtmesõnaks.

Ratatouille

  • 3cl Calvados
  • 0,75 cl St.Germain leedriliköör
  • 0,75 cl Giffard meloni siirup
  • 2,5 cl paprikasiirup
  • 1 cl värskelt pressitud sidruni mahl
  • Kaunistuseks paprika ja melon
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles