11 moereeglit, mida kuningliku pere naised peavad järgima

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Kate ja Meghan juulis 2019
Kate ja Meghan juulis 2019 Foto: Paul Marriott Photography / imago images / Paul Marriott/Scanpix

Kuningliku pere hulka kuulumine on tõeline privileeg, kuid see tuleb ka suure hulga piirangutega.

Cosmopolitan on reastanud moereeglid, mida kuningliku pere naised peavad järgima.

  1. Värvilised küüned pole lubatud. Kuninganna Elizabethi ja Kate Middletoni küüned on alati neutraalset tooni lakiga lakitud.

    Kate

    WPA-Pool/SIPA/WPA-Pool/SIPA

  2. Mitte igaüks ei või kanda tiaarat. Tiaarasid kantakse vaid kõige peenematel kuninglikel üritustel ja tavaliselt kannavad neid esmakordsed pruudid. Oma pulmaks laenas Kate kuninganna Elizabethi Cartier Halo tiaarat, ta on mitmel korral kandnud ka printsess Diana tiaarat. See on privileeg, mis on reserveeritud abielus naistele – vallalised naised ja lapsed ei kanna kunagi tiaarat.
  3. Kuninganna kasutab käekotti, et saata salajasi sõnumeid. Kuninganna pole kunagi ilma käekotita ning tasub tähele panna, mida ta oma kotiga teeb. Kui ta asetab käekoti lauale, on see signaaliks, et ta on valmis lahkuma. Kui ta aga vestleb kellegagi ja tõstab käekoti ühest käest teise, on see märguandeks, et tasub otsad kokku tõmmata.

    Kate ja William

    GEORGES ROGERS/SIPA/GEORGES ROGERS/SIPA/Scanpix

  4. Ümbrikkottidel on mitu ülesannet. Ümbrikkotiga varjavad kuningliku pere naised autost välja astudes oma dekolteed ning avalikel üritustel saab neid käes hoides vältida kohmetuid hetki ja käesurumist.

    Kuninganna Elizabeth II

    GEORGES ROGERS/SIPA/GEORGES ROGERS/SIPA/Scanpix

  5. Kuninganna kannab erksates toonides riideid põhjusega. Ja mitte seetõttu, et talle meeldiks kirkad toonid. On oluline, et kuninganna rahva seast välja paistaks ja et inimesed saaks öelda: «Ma nägin kuningannat.»
  6. Kuninganna kannab kübaraid vana traditsiooni tõttu. Kuninganna kübaraarmastus pärineb vanast uskumusest, et naised peaksid hoidma alati oma pea kaetud. Kuni 1950ndateni nähti väga harva daame väljas ilma kübarata, kuid nüüd on see muidugi muutunud ning kübaraid kantakse formaalsetel üritustel.
  7. Kuninglik pere peab reisima, must rõivastus kohvris. Seda juhuks, kui keegi kuninglikust perest peaks sel ajal surema ja tagasi kodumaale jõudes saavad nad lennukist välja astudes olla kohaselt leinariietes. Toonane printsess Elizabeth viibis Keenias, kui tema isa, kuningas George VI aastal 1952 suri ning kuulduste kohaselt pidi ta viibima lennukis, kuni talle vastav rõivastus toodi – ta ei olnud õiget riietust kaasa pakkinud.

    George, Kate ja Charlotte

    Roman BABIRAD/SIPA/Roman BABIRAD/SIPA/Scanpix

  8. Prints George kannab lühikesi pükse. Poiste lühikestesse pükstesse riietamine on Briti kuningapere vana traditsioon. Pikad püksid on vanematele poistele ja meestele ja neid hakatakse kandma umbes kaheksa-aastaselt.
  9. Kuninganna juuresolekul ei tohi kanda platvormkingi. Kate’i on küll korduvalt platvormkingades märgatud, kuid alati siis, kui kuningannat pole läheduses. Elizabeth nimelt vihkab platvormkingi.
  10. Õnnetuste vältimiseks õmmeldakse kleidisabadesse raskused. Et ootamatult tuul kleidisaba üle pea ei keerutaks, õmblevad kuninglikud õmblejad kleidiservadesse raskused.
  11. Sukkpüksid on rangelt soovituslikud, kuigi mitte kohustuslikud. Meghan Markle on korduvalt jäänud piltidele paljaste säärtega ja see on üks näide sellest, kuidas ta kuninglikku protokolli murrab. Nii kuninganna, Diana kui ka Kate pole kunagi avalikkuse ees olnud paljaste säärtega.

Lugu ilmus esmakordselt 04.04.2018

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles