Kuidas säästa raha ja loodust?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kui sulle meeldib säästa nii raha kui ka loodust, siis see lugu on just sulle. Mooduseid mõlema tegemiseks korraga on mitmeid. Olgu võit väike või suur, loodusele ja ka sinu rahakotile on see kasulik igal juhul.

Laenukool esitab vaid mõned ideed paljudest.

Sõida rohkem jalgrattaga

Vahet pole, millises Eestimaa linnas aa elad, jalgrattaga liikumine on hea moodus vältida liiklusstressi. Lisaks sellele, et sinu arvelt ei paisku õhku kilode viisi heitgaase, hoiad kokku ka kütusearvelt ja teistelt autoga seotud pikaajaliselt kuludelt. Enne, kui hakkad kohalikku linnaplaneeringut jalgrattavaenulikkuses süüdistama, soovitame oma igapäevastele liikumistele kriitiliselt otsa vaadata. Isegi sõit lähedalasuvasse poodi piima järgi on juba võit. Lisaväärtusena ei saa mainimata jätta liikumise kasulikkust tervisele, eriti kui sinu kodu lähedal juhtub olema ilusaid parke või kergliiklusteid. Tervem keha ja vaim ei vaja raha erinevateks ravimiteks ega tasustamata päevi seoses töölt puudumisega.

Kasvata ise endale toitu

Elad sa maal või linnas, võimalusi oma toidu kasvatamiseks leiab alati. Eelisseisus on muidugi eramajade ja suvilate omanikud, kes saavad aianurka väikese peenramaa rajada. Kui aga elad linnakorteris ja mõte toidu ise kasvatamisest tundub absurdne, siis soovitame vaadata värskete maitsetaimede hindu toidupoes. Isegi, kui Sul on vaid üks vaba aknalaud, ise seemnest ürte kasvatades pole Sul kaotada muud kui mõned kümned sendid seemnete ostmise kulu ning mõned eurod mulla ja poti tarbeks.

Värskenda oma vana mööblit

Tänapäeva tarbimiskultuur soosib vana asendamist uuega, tihti juba enne, kui eelmine ese on veel täiesti kasutuskõlbulik. Nii on ka mööbliga. Kui märkad kodus, et mõni tool, laud või muu mööblitükk on väsinud ilmega, kaalu enne Ikeasse tormamist selle värskendamist. Tihti pole vaja muud kui värsket värvikihti, pisikesi parandustöid või katte vahetamist. Kui endal mööbli renoveerimine ikkagi välja ei tule, siis alati leidub keegi, kes on nõus appi tulema. Ühtlasi on internetis hulganisti lehti ja artikleid, mis pakuvad ideid ja õpetussõnu, kuidas päästa vana mööblit. Nii saad oma koju isikupärase sisustuselemendi, mis muidu prügimäel raisku läheks.

Küta arukalt

Olulist mõju sinu rahakotile kui ka loodusele avaldab kehvasti soojustatud elamispind. Kuigi algul tundub korteri või maja renoveerimisele kuluv summa suur, siis edasised küttearved on nii palju väiksemad, et pikemas perspektiivis tasub see investeering end suuresti ära. Säästes küttelt hoiad samal ajal loodust läbi liigse energiakulu vältimise. Kui elamine on tihendatud, siis tasub üle vaadata ka oma seadmed ja kütmisviis. Hooldatud küttekolded ja korstnad ning efektiivne põlemine tagavad parema pildi nii õues kui sinu kukrus.

Investeeri päikesepaneelidesse

Elades eramajas oleks mõistlik uurida erinevaid päikesepaneelide lahendusi. Teema võib tunduda keeruline, kuid tegelikkuses on Eestis mitmeid ettevõtteid, kes aitavad leida sinu majale parima lahenduse ja selle ka hõlpsalt teostada. Kuigi päikesepaneelid tasuvad end ära 10-12 aastaga, on pikemas perspektiivis tegu tõhusa investeeringuga. Päike tõuseb ju iga päev. Paneelid on esialgu abiks elektriarvete vähendamisel, kuid samas tagavad need pikaajalise kindluse kõikuvate elektrihindade vastu.

Paki targalt

Kas sinul ka on kuhugi sahtlipõhja kogunenud erinevaid õnnitlus- ja pühade kaarte? Kui jah, siis üks võimalus oleks need muidugi paberikonteinerisse visata, kuid palju loodus- ja rahakotisõbralikum oleks need uuesti kasutusele võtta. Lahtikäival kaardil saad tekstiga poole sirgelt ära lõigata ja kirjutada oma soovid teisele poole pilti. Kui natuke vaeva näha, saab ka kahepoolseid kaarte uuesti kasutada. Selleks on vaja vaid ilusat paberit ja tugevat liimi katmaks varasemat teksti. Eraldi kulu on ka kingi pakendamine. Selle asemel, et osta rull uut kinkepaberit, mille eluiga on lühike, kasuta parem vanu ajalehti. Pinterest on täis erinevaid ideid, kuidas vanapaberi abil ilus tulemus saavutada.

Säästkem raha ja loodust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles