Uuring: vallalisus tapab su kiiremini kui ülekaalulisus

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Eksperdid hoiatavad: üksildus on surmavam kui ülekaalulisus ja seda peaks teadvustama kui tõsist terviseriski.

Inimestel, kel on vähe sotsiaalseid suhteid, on 50 protsenti suurem oht surra varakult kui neil, kel on head sotsiaalsed suhted. Nii sedastab värske uuring.

Ameerika teadlased vaatlesid 218 erinevat uuringut, mis kõik olid seotud üksilduse, üksinduse ja sotsiaalse isolatsiooniga, kirjutab NY Post. Tulemus oli selge: sotsiaalne isolatsioon suurendab surmariski rohkem kui ülekaalulisus, mis tõstab seda vaid 30 protsenti. «Eluks ja ellujäämiseks on ülivajalik omada sotsiaalseid suhteid,» ütles Brighami ülikooli professor ja uuringu autor dr Julianne Holt-Lunstad. «Ja ometi kogeb suur osa populatsioonist isolatsiooni iga päev.»

Arvatakse, et üksildustunne paneb inimesed end vaimselt ja füüsiliselt halvasti tundma ning samas põevad need inimesed, kes on üksildased, tervisehäireid raskemini läbi. Hiljutine uuring, mis tehti Suurbritannias, leidis, et ligi 2/3 vanematest inimestest tunnevad isoleeritust ja pole sellest kellegagi rääkinud.

«Paljudes riikides on tõdetud, et meil on üksilduse epideemia,» ütles Holt-Lundstat. «On aga hulk tõendeid, et sotsiaalne isoleeritus  ja üksildus suurendavad enneaegse surma tõenäosust. Meie ülesanne on välja mõelda, mida me selles ette saame võtta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles