Õunasiidriäädikaga liialdamise kaks ebameeldivat kõrvalmõju

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunasiidriäädikas.
Õunasiidriäädikas. Foto: Mythja Photography/PantherMedia/Scanpix

Siiani on kahjuks neid, kes on uskuma jäänud müüte õunasiidriäädikast ning loodavad seda veega lahustatult igapäevaselt juues saledaks saada.

Kuigi õunasiidriäädikas võib kaalu alandamisele kaasa aidata (eriti kui seda lisada toidule näiteks majoneesi asemel), ei ole selle tõhusust kindlalt tõestatud. Lisaks ei ole äädikas toiduaine, mille tarbimisega võiks liiale minna.

Mõned kuulsused (näiteks Kim Kardashian) ülistavad õunasiidriäädikat ja kiidavad, kui hästi see on nende tervisele mõjunud. Seda juttu ei maksa väga tõsiselt võtta, ütleb dr Leslie Bonci, kes selgitab portaalis Women’s Health lähemalt, mis võib kehaga juhtuda, kui õunasiidriäädikat juua iga päev.

Immuunsüsteem võib saada hoobi

Õunasiidriäädikas on kääritatud vedelik, millel on probiootilisi omadusi. Kuna probiootikumid kuuluvad heade soolestikubakterite hulka ning tänu neile püsib immuunsus tugevana, võiks ju eeldada, et õunasiidriäädikas aitab head tasakaalu hoida. Paraku ei selle probiootilised omadused nii tugevad ning kui sageli äädikat tarbida, takistab see teiste ainete omastamist ja mõjub seega immuunsusele hoopis halvasti.

Kõht võib hakata valutama

Kuna äädikas on happeline, siis ei pruugi see sulle hästi mõjuda. Kõik inimesed seda ei koge, aga need, kel on haavandiline jämesoolepõletik või kel ka lihtsalt kergesti kõht valutama hakkab, ei tohiks enda peal äädikajoomisega eksperimente teha. Kuna õunasiidriäädikal on meeldiv maitse, on see hea lisand toidule, aga see ei ole imeravim, mis tooks suuri muutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles