Kas oliiviõli läheb pahaks?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliiviõli.
Oliiviõli. Foto: Panther Media/Scanpix

Oliiviõli müüakse vahel väga suurtes anumates ja nii on see ka soodsam. Toidutegemisel aga oliiviõli palju ei kulu, enamasti kasutatakse seda erilistel puhkudel. Kas see tähendab, et allahindlusega ostetud hiigelsuure pudeli võib oma kaheks aastaks rahulikult köögiletile jätta?

Tegelikult on mõistagi ka oliiviõlil oma säilivustähtaeg. Pärast villimist säilib see umbes 20 kuud ja seda arvestusega, et õli hoitakse õigesti. Pure Wow jagab mõned soovitused, kuidas oliiviõli säilitada.

Hoia seda jahedas ja pimedas kohas – näiteks köögikapis. Valgus ja soojus kiirendavad õli rääsumist, mistõttu ei tohiks õlipudelit kindlasti hoida näiteks aknalaual või ahju peal.

Ära vala oliiviõli täiesti läbipaistvasse pudelisse ümber. Tumeroheline klaaspudel kaitseb õli päevavalguse eest, mis selle halvaksminekut kiirendaks.

Keera kork kõvasti kinni. Hoia õhk oliiviõlist eemal, et ennetada õli oksüdeerumist.

Kui kahtled, nuusuta. Kõige paremini saad oliiviõli värskusest aru seda nuusutades, sest lõhn reedab kohe ära, kui see on pahaks läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles