Marten Kuningas oma sõltuvusest: see on nagu suitsetamine, kaasneb teatud rituaalsus

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marten Kuningas
Marten Kuningas Foto: Erakogu

Aprillikuu lõpus toimunud Tallinn Coffee Festivalil astus uudses rollis üles lauljana tuntud Marten Kuningas – tal tuli täita kahel päeval aset leidnud kohvivõistluste MC roll.

Andekas mees sai ülesandega lenneldes hakkama, kuid ta ise liikus üritusel ringi hoopis mateteed juues.

Marten, kui suur kohvisõber sa oled?

Armastan eelkõige kohvi lõhna. Kuna minu kaaslane Keit on kohvijooja, siis õppisin tänu temale seda jooki austama. Mõnikord valan külalistele V60- või Chemex-stiilis kohvi. Kui sisikond lubaks, oleksin kindlasti kohvijooja. Haruharva pitsi võtan.

Kuidas sa matetee juurde jõudsid?

Üksvahe töötasin teepoes. Sealt sain lisaks väärtuslikule teeharjumusele kaasa ka kiindumuse Yerba Matesse.

Miks see sulle meeldib?

Selle joogi juures on palju kasulikke aspekte. See on nagu suitsetamine, aga tervislik. Istud-oled-kõnnid, tops käes, kõrs suus. Teatav rituaalsus, mida saab nautida nii üksi kui ka seltskonnas. Ja muidugi see kerge ja fokuseeritud seisund, mis sellega kaasneb.

Milline selle joogi ajalugu on?

Esimesed matejoojajad olid Lõuna-Ameerika põlisasukad, guaranii indiaanlased, sest sealkandis, praeguse Ida-Paraguay, Uruguay, Kirde-Argentina ja Lõuna-Brasiilia aladel, kasvab puu nimega Paraguay iileks, mille lehtedest matet valmistatakse. Guaraniid kasutasid püha Yerba Mate taime toiduks, ravimiks, rituaalides ning ka maksevahendina. Guaranii müüdi järgi said nad puu jumal Tupált kingiks külalislahkuse eest. Kui Hispaania vallutajad jõudsid Lõuna-Ameerikasse, kiindusid nemadki matesse. Alkoholiga harjunud sissetungijad märkasid, et see leevendab pohmakat.

Šamanistlik loodususund ja müüdid jumalikust Yerbast olid osa guaranii maailmapildist. Katoliku kirik nägi selles ohtu ning mate langes põlu alla, kuigi osa allikate järgi olid matest kõige suuremas sõltuvuses just hispaania preestrid, sõjaväelased ja ametnikud. Orjastatud indiaanlased kaevandasid Hispaania vallutajatele metalle sõna otseses mõttes mate jõul.

Kui populaarne Yerba Mate maailmas on?

Euroopas sai matest kuulda kohe 16. sajandil. Algul suhtuti sellesse umbusklikult. Möödus paar sajandit, kuni jesuiidid selle korra populaarsemaks tegid. Kuna tol ajal hakati intensiivselt kauplema kakao, tee ja kohviga, siis lobistide töö tulemusena jäi mate eelkõige Lõuna-Ameerika joogiks. Tänapäeval on mate suhteliselt levinud üle terve maailma. Argentina ja Paraguay matetööstus õitseb. Suurimad importijad on muide Liibanon ja Süüria.

Kui palju matet Eestis juuakse?

Käin sageli ringi oma kõrvitsaga (traditsioonilne anum, millest juua), mis tõmbab uudishimulikke ligi, annan neile siis alati maitsta. Üha enam kohtan kaastarbijate äratundmisrõõmu. Just hiljuti sattusin nägema «Terevisiooni», kus tutvustati matet ning pakuti kõigile külalistele. Nii et ka Eestis juuakse matet üha enam.

Olid nädalavahetusel Tallinn Coffee Festivalil kohvivõistluste MC rollis. Kui kursis sa varem kohvimaailmaga olid?

Oskasin eristada head kohvi kehvast. Tundsin moodsaid valmistamisviise. Kuna minu kaaslane Keit tegutses nüüd juba hingusele läinud Renard Coffeshop’is, siis oli mul aimu, milline hea kohv on ja kust ta tuleb.

Mida see roll sulle õpetas?

Usalda oma aju vabavoolu.

Kas avastasid/kogesid üritusel midagi sellist, mida sa varem ei teadnud/polnud proovinud?

Mul on hea meel, et sain panustada nii tänuväärsesse ettevõtmisesse. Tutvusin kohalike kohvitegijatega. Nägin lähedalt latevalamiskunsti ja kogu mustripaketti, mille järgi figuure kohvi peale valatakse. Igaveseks jääb meelde Henry Politanovi cupping’u võiduaeg 2.58.85.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles