Seitse nippi elust enesest, kuidas kaalust maha võtta

, Figuurisõprade konsultant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigu natuke iga päev!
Liigu natuke iga päev! Foto: Dirk Heinen / PantherMedia / Scanpix

Figuurisõprade konsultant Kaja Torm ei ole kitsi ning jagab meiega põhilisi nõuandeid, kuidas söögiga piiri pidada ja rohkem liikuda, et kaal hakkaks langema.

1. Söö aeglaselt! Nii märkad paremini küllastustunde tekkimist ja saad vältida asjatuid ülesöömisi. Signaal täiskõhutunde tekkimisest võtab aega umbes 20 minutit, seega söö aeglaselt, siis väldid asjatuid ülesöömisi. Aeglasel söömisel annab ka väike toidukogus rahulolutunde.

2. Käi jala – 3-4 päeval nädalas korraga vähemalt 0,5 tundi! Selline liikumine ergutab ainevahetust, teeb reipaks, tõstab meeleolu, loob rahulolutunnet iseendaga, korrastab mõtteid – seega toetab mõõdukat söömist ja head vormi.

3. Jälgi oma keha signaale – millal tekib näljatunne või janu. Söömisel märka küllastustunde tekkimist ja milline enesetunne on pärast söömist? Kui märkad oma vajadusi, saad üllatavalt kasulikku teavet, kas, kuidas, kui palju ja mida süüa.

4. Pane tähele ja erista isu näljast, sest isu on seotud meie emotsionaalse poole ja meeleoludega, mis ei ole seotud tihti meie keha toitaineliste vajadustega. Proovi rahuldada oma emotsioone teadlikult mõne tegevusega, et viia mõtted söögist eemale.

5. Kas kõht on ikka tühi, küsi endalt sööma asudes või midagi suhu pistes. Kui kõht ei ole tühi, siis söömine ei paku sulle rahuldust.

6. Korrasta söögiajad: liiga pikad toidukordade vahed soodustavad ebaregulaarset näksimist, mis omakorda pärsib loomulikku nälja- ja küllastustunde signaali, suurendab magusaisu ja vähendab kontrolli toidukoguste üle.

7. Motiveeri ennast! Kujuta end ette soovitud kaalus – tunneta rahulolu oma kehaga, enesekindlust ja uhkust iseenda üle. Kujutle, milline näed välja, mis on seljas, kus ja kellega suhtled, kuidas end seejuures tunned – mängi sellist positiivset «filmi» ikka ja jälle oma kujutluses läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles