GALERII ja 3 VIDEOT: Meghan Markle'i kleidivalik muutis pruudimoe suunda (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Mis on pulmamoes lootusetult vanamoodne ja millised uued lemmikud?
  • Hoiakutes on toimunud huvitav murrang - aga milline?
  • Nõu annavad moeloojad Aldo Järvsoo, Maria Tammeorg ja Riina Põldroos.

Ilus olemine pole enam piin! Ka mitte sel ainsal päeval, kui tuleb särada pruudina. Hüvasti, korsetid, pitsitavad vööd ja ebaloomulikult üles puhvitud büstid. Milleks kehastuda kohvikannusoojendajaks? Ole parem haldjas, tulevikukaunitar või Kreeka jumalanna.

Praegune pulmamood on midagi täiesti teistsugust, kui oleme harjunud nägema. Ei kohta enam mingeid vahukooretorte, mille varjust kaunitar suurt väljagi ei paista. Ei pitsitavaid korsette, mille sees päeva peategelane ei saa täiel rinnal hingatagi.

Muinasjutt on tundmatuseni muutunud! Meghan Markle astus altari ette tõenäoliselt kõigi aegade lihtsaimas kleidis! Minimalistlik teos valmis Givenchy moemajas, Briti päritolu peadisaineri Clare Waight Kelleri käe all. Tähthetkel oli moelooja ise kohal kuningliku pruudi kleidile Püha Jüri kabeli trepil viimast lihvi andmas. Sussexi hertsog Harry ja hertsoginna Meghan
Muinasjutt on tundmatuseni muutunud! Meghan Markle astus altari ette tõenäoliselt kõigi aegade lihtsaimas kleidis! Minimalistlik teos valmis Givenchy moemajas, Briti päritolu peadisaineri Clare Waight Kelleri käe all. Tähthetkel oli moelooja ise kohal kuningliku pruudi kleidile Püha Jüri kabeli trepil viimast lihvi andmas. Sussexi hertsog Harry ja hertsoginna Meghan Foto: Jane Barlow / PA Wire/PA Images/Scanpix

Pea peale on keeratud suhtumine kehasse. Hei – vilista ideaalidele ja armasta ennast sellises ainulaadses vormis, nagu sa oled loodud. Kõik ebaloomulikult ahistav ja moonutav on silmakraapivalt vanamoodne. Eriti puudutab see ebaloomulikku büsti. Jah, sotsiaalmeediast leiab endiselt neid, kes kumminuku-imagoga profiiti lõikavad, sest veidrus jääb silma. Kuid loomulikkus on see, millesse armutakse. Ja pulmad on ju armastuse pidu! Usu – sinu kallim teab, milline sa oled, ja armastab sind just selles vormis, olgu see siis kõhn või külluslik. Leia vaid sobiv siluett ja tark disain, mis rõhutab sinu kordumatut kuju ja ainulaadset ilu. Vabadus, puhtus ja loomulikkus on pulmamoe tähtsaimad märksõnad, mis laienevad rõivastelt soengule, jumestusele ja üldisele stilistikale. Pole kahtlust, et samad trendituuled puhuvad täna ka Windsori kuninglikel alleedel.

Valged püksid ja tüllseelik slepiks – ood tugevatele kaunitaridele, Aldo Järvsoo.
Valged püksid ja tüllseelik slepiks – ood tugevatele kaunitaridele, Aldo Järvsoo. Foto: Konstantin Sednev

Eesti moekunsti esi-rebel Aldo Järvsoo andis Tallinn Fashion Weekil pruudimoele täiesti uue, märksa vabama ja kergema hingamise. «Suured kohevad seelikud takistavad kõndimist, nii kavandasin ma eest avatud tüllseeliku, mida saad kas või pükste peal kanda, see sobib ka kõige temperamentsema karakteriga pruudile,» tutvustab Järvsoo oma kollektsiooni. Embassy of Fashioni tuliuus moebutiik-ateljee tervitab sisseastujat küll kõikvõimalikes helgetes värvides, aga vaid paar sammu edasi ja jõuame tõelisse pruudiparadiisi. Valget on siin igas varjundis ning nüüdisaegselt karge joonega pulmakleite leidub nii pärlite ja lillemustrite kui ka minimalismi armastajatele.

VALGE SOBIB IMELISELT

«Valge ei tähenda ainult pruuditeemat,» selgitab moelooja oma lumivalge defilee tausta. «See on üks värv, mis on oluliselt neutraalsem kui must. Ja sobib Eesti naistele imeliselt! Seda võiks kanda oluliselt rohkem. Sõltumata sellest, kas ees on niivõrd tore sündmus nagu pulm või midagi muud.»

Disaineri sõnul on tema värvivalik tegelikult hoopis kummardus Eesti Vabariigi sajandale sünnipäevale – tegu on ju ometi helgeima ja puhtaima tooniga trikolooril.

«Valge pruutkleidi traditsioon tekkis meil ju vaid sada aastat tagasi tänu Inglismaa kuninganna Victoriale, kes kandis oma pulmas valget kleiti. Enne seda olid pruutkleidid hoopis teistsugused,» mainib disainer. Nii et need, kes oma tähtpäevaks inspiratsiooni otsides pilgu täna Inglismaa kuningliku pulma poole pööravad ja lähtuvad sellest, mida kannavad prints Harry ja Meghan Markle, teevad samuti õigesti. Igaüks saab soovi korral Kanal 11 otseülekande kaudu end pulmakülaliste sekka poetada ja iga liigutuspisarat ning kleidivolti lähedalt näha. Inglismaa kuningakoda on pulmamoes tooni andnud ka ajalooliselt ning nüüdismoes ühendavad käed vanad tavad ning tänapäevane lihtsus, loomaks tunderikas, kandjat toetav ja sündmuse hingestatud erilisust rõhutav disain.

«Tegelikult pole valge sugugi üks värv, sellel on väga palju toone. Elevandiluu, šampanja, naturaalvalge, kriitvalge…» Et pruudina tõelise roosinupuna õide puhkeda, tuleb lihtsalt leida enda jume jaoks ideaalset tooni valge, ning vilunud silmaga moelooja oskab siin abiks olla.

Kerge nagu suveöö unenägu, Mammu Couture.
Kerge nagu suveöö unenägu, Mammu Couture. Foto: Erlend Štaub

PRINTSESSID JA JUMALANNAD

Mammu Couture’i disainer Maria Tammeorg usub, et tänapäeva tegusates naistes on endiselt piisake printsessi peidus. Oma moeloomingu kaudu annab ta võimaluse unistusi välja elada. «Tihtipeale öeldakse minu riiete kohta, et need on nagu hea tuju riided – kui sa neid kannad, tunned, kuidas sisemine sära kasvab. Ja keegi pillab alati ka mõne tunnustava sõna,» ütleb moelooja.

Teiste komplimendid on tema sõnul tore boonus, kuid ilu aluseks on siiski enesehinnang, mis ei tohiks sõltuda kellestki ega millestki kõrvalisest. «Kõigepealt tuleb ikka ise endale öelda, et küll ma näen täna hea välja! Küll siis teised ka ütlevad.»

Riina Põldroos soovitab elu tipphetkeks pruutkleiti valides tagasihoidlikkusele selg keerata ja leida üles oma jumalik pool. «Kõik naised ongi jumalannad,» teatab ta veendunult. «Minu inspiratsioonallikaks sel kevadel oli antiik, Kreeka-Rooma. Selle perioodi mood oli väga kehasõbralik ja samast põhimõttest lähtun ma moodi luues alati. Minu imevigur on see, et ma olen ise ka naine ja saan aru, mis tegelikult ilusamaks teeb.»

Riina voogav siid pehmes drapeeringus, ruumilised valged lilled ja õitest põimitud, pruudile sobivad loorberipärja versioonid sobivad haldjalikele kaunitaridele, kes tahavad oma tähtsal päeval olla ebamaiselt kaunid, ohverdamata sentigi mugavuse arvelt. Riina jumalannakleidid sobivad kerge madala sandaaliga kantuna ideaalselt nii lossi kui ka heinamaapeole.

Valgetes õites Kreeka jumalanna, Riina Põldroos.
Valgetes õites Kreeka jumalanna, Riina Põldroos. Foto: Konstantin Sednev

SÜÜTUSE ASEMEL JÕUD

Maailma moelavade pruutkleitide seas jääb silma kaks suunda. Esiteks modernselt lihtsad amatsoonikleidid, mil kõnekad lõiked, kuid minimaalselt kaunistusi. Lennukaimat fantaasiamöllu näeme varrukate disainis ja õlalahendustes. Kuid kehakuju moonutamine on moelavadelt haihtunud – naine näeb välja nagu naine.

Teisalt tuleb tagasi ajaloohõnguline luksus. Pits püsib ikka trendilemmikute seas ning sel on alati koht ka pulmarõivaste disainis. Ebamaiselt kaunilt mõjuvad tüllile tikitud valged õied, mis näivad õitsevat otse pruudi nahal. Kui vahepeal loobus nii mõnigi loorist, siis nüüd on see veetlev tava taas au sees ka neil, kelle pulmad ei toimu lossis, vaid märksa lihtsamas paigas.

Huvitav murrang on toimunud hoiakutes. Kui varasemad pruutkleidid sosistasid justkui vihjamisi pruudi rikkumatusest ja süütusest, siis tänapäeva maailmas on väga vähe neid, kes veel seda muinasjuttu usuvad. Nii on ka kleitide karakteris rohkem eneseteadlikku, veetlevat naiselikkust ja hoopis vähem nukulikuks puhvitud naiivset tütarlapselikkust. Sest milline tahes on valitud kleit selleks elu erilisimaks päevaks – ennekõike peaks see olema harmoonias pruudi iseloomuga.

Käsitöömahukas teos, mis maksab auto hinna, Ralph & Russo Haute Couture. Kas ka kuninglik pruut Meghan Markle eelistab sama kõrgmoemaja kunstiteost, selgub õige pea! Otseülekanne laupäeval, kell: 13:30, Kanal11 ja Elu24.ee vahendusel
Käsitöömahukas teos, mis maksab auto hinna, Ralph & Russo Haute Couture. Kas ka kuninglik pruut Meghan Markle eelistab sama kõrgmoemaja kunstiteost, selgub õige pea! Otseülekanne laupäeval, kell: 13:30, Kanal11 ja Elu24.ee vahendusel Foto: Scanpix

 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles