6 põhjust, miks peaksid kohe pärast ärkamist vett jooma

Erik Orgu
, Toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Scanpix

Uuringute põhjal on umbes 75 protsenti inimestest pidevas vedelikupuuduses. Tihti ei pöörata sellele tähelepanu enne, kui sümptomid – peavalu, kuiv nahk, väsimus ja tujulangus – sellest märku annavad. Mõnikord ei osata aga isegi sümptomeid vedelikupuudusega seostada ja selle asemel, et end klaasi veega kosutada, otsitakse abi ravimikarbist, kirjutab oma blogis toitumisnõustaja Erik Orgu.

Kui juurutad endale harjumuse hommikut klaasi veega alustada, teed oma kehale teene, pannes aluse tervislikule päevale.

Hommikuti ärgates on sinu kehas peaaegu alati liialt vähe vett, sest vaatamata sellele, et puhkad, jätkuvad sinu kehas ka öösel mitmed protsessid: süda pumpab ringi verd, mida maks ja neerud filtreerivad, seedeprotsessid töötavad jne.

Kuus head põhjust, miks peaksid oma hommikuid alustama vee joomisega:

  • Uuringute tulemusena on kindlaks tehtud, et klaas vett hommikul tõmbab sinu ainevahetuse käima ja kiirendab seda 24 protsendi võrra järgnevaks pooleteiseks tunniks. Siis oleks aeg uueks kosutuseks.
  • Vesi aitab kehal vabaneda sinna kogunenud toksiinidest.
  • Vesi aitab sul paremini toime tulla näljatundega. Sageli aetakse janu näljaga segamini. Kui toitud toitumiskava järgi ja tunned söögikordade vahel nälga, siis võid enam-vähem kindel olla, et «nälg» kaob peale klaasikese vee tarbimist.
  • Vesi mõjutab otseselt sinu limbilise süsteemi toimimist. Limbiline süsteem sinu organismis, on otseses seoses sellega, kuidas keha end viiruste eest kaitseb. Veepuudust on seostatud ka kõrgema kortisooli tasemega organismis, mis omakorda viib kõrgema stressitasemeni ja stress teatavasti on paljude tervisehädade esilekutsuja.
  • Kõhukinnisus on veel üks indikaator, mis näitab sulle, et vee tarbimisega ei ole asjad korras. Kui sinu organismis ei ole piisavalt vett, hangib jämesool oma tööks vajalikud veevarud massidest, mis parasjagu soolestikus saadaval. Sinu jaoks tähendab see aga piinavat kõhukinnisust. Et seda olukorda ei tekiks – joo piisavalt vett!
  • Nahk on sinu suurim organ ja selle seisukord peegeldab kõike, mis toimub sinu sees. Terve ja õiges niiskustasakaalus keha väljendub siledas ja klaaris nahas.

Joo vett ja ole terve!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles