Kaheksa toitu, milles on rohkem rauda kui veiselihas (2)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alena Dvorakova / PantherMedia / Scanpix

Selleks, et oma rauavarusid taastada, ei pea tingimata punast liha sööma.

Raud on hädavajalik mineraal, mis aitab kehas hapnikku transportida, toetab vereloomet ja ainevahetust. Naised peavad toidust saama rohkem rauda kui mehed. Meestel on soovituslik süüa 8 mg rauda päevas, naistel aga koguni 18 mg, kirjutab Prevention.

Kõige lihtsam ongi rauda saada toidust ja veiseliha on selleks hea valik. Peale raua on punases lihas ka B12-vitamiini, tsinki ja aminohappeid. Lihaga ei maksa aga liialdada, sest selle söömine suurendab südame-veresoonkonnahaiguste ja vähi tekkeriski. Söö raua saamiseks ka taimset toitu, mis aitab pikas plaanis ennetada mitmesuguseid terviseprobleeme.

Värske spinat.
Värske spinat. Foto: Vitalina Rybakova/PantherMedia/Scanpix

Spinat

Spinat on üks kõige paremaid taimi, millest rauda saada. Lisaks on hea teada, et selles on väga vähe kaloreid. Spinatis on ka valku, kiudaineid, kaltsiumit, kaaliumi, foolhapet ning A-, C- ja K-vitamiini. Pista seda salatisse, smuutisse ja omleti sisse.

Valged oad
Valged oad Foto: Scanpix

Valged oad

Peale selle, et oad on rauarikkad, on neis ka kõvasti valku ja kiudaineid. Valged oad sobivad hästi hautistesse, risotodesse ja tšilliroogadesse.

Lehtpeet ehk mangold.
Lehtpeet ehk mangold. Foto: Scanpix

Lehtpeet

Lehtpeeti võib kohelda sarnaselt spinatile ja panna seda nii salatitesse, vokiroogadesse kui smuutidesse. Peedilehtedes on väga palju kaaliumi, aga ka valku, kaltsiumi, kiudaineid, ja vitamiine.

Punased oad.
Punased oad. Foto: panthermedia.net / Mykola Lunov

Punased aedoad

Oad on väga kasulikud ja tulevad kasuks neile, kes üritavad kaalust maha võtta. Neis on peale raua ka palju valku ja kiudaineid.

Kaer.
Kaer. Foto: Scanpix

Kaer

Sinu süda tänab sind, kui sööd ikka hommikuti kaerahelbeputru. Kaer on väga kiudainerikas. Kiudainete söömine aitab vähendada südamehaiguste, insuldi, ülekaali ja teise tüübi diabeedi riski.

Läätsed.
Läätsed. Foto: Ekaterina Fedotova/PantherMedia/Scanpix

Läätsed

Läätsed ei ole kadulikud ainult raua pärast. Võrreldes teiste kaunviljadega on neid kõige rohkem polüfenoole antioksüdante, mis vähendavad oluliselt südamehaiguste riski.

Kinoa.
Kinoa. Foto: Scanpix

Kinoa

Kinoad kiidetakse palju suure valgukoguse pärast, aga tegelikult on selles ka tublisti rauda, fosforit, kaaliumi ja magneesiumi. Väga südamesõbralik toit.

Austrid jääl
Austrid jääl Foto: Martin Poole/Scanpix

Austrid

Mereannid on punasele lihale hea vaheldus, sest enamasti on selles vähem rasva, aga valgukoguse poolest ei pea järeleandmisi tegema.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles