Šokis ema: poeg armastab teist noormeest – kuidas ma peaksin käituma?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ruslan Grigoriev / Panthermedia / Scanpix

«Kuidas käituda, kui 17-aastane poeg teatab, et armastab noormeest?» uurib lapsevanem Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas.

Vastab pereterapeut, Gordoni perekooli koolitaja Marge Vainre:

«Ilmselt oli poja teadaanne teile ootamatu ja segadust tekitav. Teie lühikesele küsimusele oleks konkreetne vastus – käituge nii nagu te emana oma poja suhtes ikka käitute, st pole vajadust mitte midagi muuta. Ta on ju teie poeg edasi, koos oma olemuse ja tegemistega, rõõmude ja muredega.

Peale sellise avalduse tegemist võib oletada, et vajate lihtsalt ise aega selle mõttega kohenemiseks. Teie poeg teab seda ilmselt juba mõnda aega, et teda köidavad noormehed ja on hea, et ta sai seda nüüd ka teile välja öelda. Praegu on tema jaoks kõige olulisem, et teie teda mõistaksite, ei hakkaks arvustama ega püüaks talle selgeks teha, et ta peaks olema teistsugune või teda takistama teise noormehega suhtlemisel. Sel juhul kaotaksite temaga kontakti päris kindlasti.

Praegu on tema jaoks väga-väga oluline, et teil säiliks usaldus ja mõistmine, samuti hea vanem-laps suhe. Teie jaoks ehk aitab teadmine, et tema on armununa õnnelik. Tema joaks ei ole see probleem, et ta kiindus noormehesse. See on probleem enamasti teistele. Samuti ei allu tema armastus noormehe vastu tema tahtele, see pole tema valik. Küll aga on teie valik, kas püüate teda aktsepteerida sellisena nagu ta on. Tema isikupära, huvid, tegemised, võimed jne ei piirdu ju sellega, keda ta armastab – ta on ju isiksus koos kõikide oma omadustega olenemata sellest, kellega tal suhe on. Teda ei pea ka kuidagi teisiti kohtlema sellest tulenevalt, keda ta armastab.»

Copy
Tagasi üles