Milliseid jalatseid kanda jõusaalis?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ron Sumners / PantherMedia / Scanpix

Tänapäeval on igaks spordialaks oma jalatsid. Jooksmiseks jooksutossud, maadluseks maadlussaapad ja nõnda edasi. Algajal on jõusaali minnes täiesti õigustatud küsimus, kas ka selleks on loodud spetsiaalsed jalatsid ja kui vajalikud need on?

Füsioterapeut Aaron Horschig selgitab portaalis Women’s Health, et kui seda küsida jõusaalituttavatelt, võib saada väga erinevaid vastuseid. Mõned väidavad, et raskuste tõstmiseks on kindlasti vaja spetsiaalseid jalatseid, teised ütlevad üldse, et ole paljajalu.

  • Jooksutossudel on vetruv tallaalune, mis on küll hea jooksmiseks, kuid ei sobi tõstmiseks. Raskusi tõstes peab olema tald täielikult maha toetunud, et hoida keha stabiilselt ja mitte häirida lihastööd. Jooksutosse võid kanda jõusaalis juhul, kui tõstad kergemaid raskuseid või kui teed seal midagi muud peale suurte raskuste tõstmise.
  • Paljajalu saavad jalad maapinnaga kõige parema kontakti, mistõttu kaasab see tõstes rohkem lihaseid. Jõusaalis paljajalu käimise vastu räägib aga hügieen, mis avalikes spordiklubides on reaalne probleem. Kui tunned, et paljajalu on hea tõsta, kanna nakkuvaid sokke, mis ei vajuks alla ja ei jääks kuhugi kinni.
  • Tavalised nööridega tennised sobivad samuti jõusaali, sest neil on õhuke kummitald, mis hoiab jalgu maas. Tänu sellele saad kogu jõu suunata oma raskuse tõstmisele.
  • Kõige paremad on raskuste tõstmiseks muidugi spetsiaalsed jalatsid, millel on lame tald ja tugevdatud kannaosa, et toetada kükkides õiget vormi. Paraku ei ole sellised jalatsid soodsamate killast. Kuna jõusaali võib minna ka teiste madala taldadega spordijalatsitega, tuleb nende otstarve igaühel ise läbi mõelda.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles