Uuring: üksildased inimesed surevad kaks korda tõenäolisemalt südamehaigusesse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Evgeny Kostsov / PantherMedia / Evgeny Kostsov

Üksildus kahekordistab südame- ja veresoonkonna haigustesse suremise riski. Dublinis esitletud uurimuse kohaselt on üksildustunne enneaegse surma olulisi tegureid.

Taani teadlaste tiim leidis, et üksildus kahekordistas naiste puhul ja peaaegu kahekordistas meeste puhul suremust südame- ja veresoonkonna haigustesse. Kopenhaageni ülikooli kliinikumi doktorant ja üks uurimuse vedajatest Anne Vinggaard Christensen sõnas, et tänapäeval on üksildustunnet rohkem kui kunagi varem ning aina rohkem inimesi elab üksinda.

Varasemad uurimused on küll näidanud seost üksinduse ja südamehaiguste vahel, kuid seda seost polnud uuritud südame- ja veresoonkonna haigustega inimeste puhul. Kuid taolised haigused pole ainsad, millele üksindus kaasa aitab, kirjutab Independent.

Üksildased inimesed kannatasid kolm korda tõenäolisemalt ärevushäire ja depressiooni sümptomite all. Seda oli näha nii meeste kui naiste puhul. Lisaks tunnetasid üksikud inimesed endal madalamat elukvaliteeti.

Uurimust esitleti EuroHeart 2018 raames ning selle käigus uuriti 13 463 inimese andmeid, kellel esines südame- ja veresoonkonna haigusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles