Toitumisnõustaja hoiatab: kõrge proteiinisisaldusega dieedid ei ole kaalulangetuse võluvits

Erik Orgu
, Toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graham Oliver / PantherMedia / Scanpix

Oled ilmselt lugenud või näinud artikleid, kus peekonit ja juustu süües inimesed alla võtavad. Ja võtavadki – täpselt samamoodi nagu tervisliku toitumisega. Aga nad panevad oma keha ohtu, kirjutab oma blogis toitumisnõustaja Erik Orgu.

Tahan sulle anda infot, mis ohte see ühekülgne toitumine endas kätkeb, et saaksid omale ja oma kehale teha teadvustatud valikud. Põhjus, miks nt Atkinsi või muude samu põhimõtteid jälgivate dieetide jälgijad edu loodavad, on see, et proteiin algatab rasvapõletusprotsessi ja hoiab kõhu täis. 

Kahjuks kipuvad inimesed aga lootma ebaloomulikult kiireid või häid tulemusi, lootes võimendada mõne toitaine mõju, kui seda tarbitakse tervislikult. Nii aga asjad sinu keha jaoks ei käi. Keha vajab kõiki toitaineid (välja arvatud lisatud valge suhkur), et tunneksid end rõõmsana, tervis oleks korras ja kaal langeks nii, et keha ei oleks häireseisundis.

Mis on liigse valgu probleem?

Suurtes kogustes proteiini tarbimine teeb aga sinu maksa toksiliseks (toksiinid tulenevad valgu seedimisest). Samuti, kui su maks on nõrk või kahjustatud, ei suuda su organism nii suures koguses rasket proteiini läbi töödelda.

Seega: suur kogus proteiini on maksale väga raske. Tervislikus koguses ei tee see meile midagi – aga nii nagu ükskõik millega liialdades, paned ka liigselt liha süües oma heaolu ja tervise ohtu.

Kui valgurikaste dieetide pooldajad lähevad suuresti liha ja rasva peale üle, kogunevad selle seedimisest tulenevad jääkained ja kui keha neist lahti ei saa, põhjustab see halba hingeõhku ja ummistab kogu lümfisüsteemi.

Teine murekoht: proteiine süüakse koos paraja koguse rasvaga. Kogu see rasv peab minema läbi maksa – seetõttu on sinu maks rasvasem kui ta peaks olema. 

Proteiinidideedid versus köögiviljade söömine

Proteiinirikkad dieedid ei paku kehale kõiki vajalikke toitaineid. Köögiviljad sisaldavad aga nii vitamiine kui ka mineraale, mida sa hädasti vajad aga valgudieedil ei saa.

Proteiin sisaldab küll aminohappeid ja mõningaid üliolulisi rasvhappeid. Samuti hoiab see kõhu kenasti täis. Aga proteiinidieedil olles tekib kehas kaaliumi ja kaltsiumi vähesus.

Kaalium on oluline südametegevuse jaoks, tasakaalustades veresuhkrut. Kaaliumit ja kaltsiumit saad vaid köögiviljadest. Usu mind – sa ei tahaks olla ilma nende kahe ääretult olulise toitaineta.

Kui aga oled siiski otsustanud minna proteiinirikkale dieedile, soovitan süüa rohkelt köögivilju, et saaksid tasakaalustada kõiki neid jääkaineid, mis sul kehas tekkima hakkavad.

Köögiviljad nagu spinat, seller või lehtkapsas sisaldavad 0 grammi suhkrut, mistõttu maitsevad need veidike mõrult, aga on ükskõik millisele toitumissuunale suurepärane kaaslane.

Tegelikuks tervislikuks kaalulanguseks ei pea sa end äärmuslike toitumissuundadega piitsutama. Nii paned oma keha toitainevaegusesse, mistõttu kannatab nii su meeleolu kui ka tervis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles