Värsket verd Antoniuselt

Lenno Vaitovski
, vabakutseline moeajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anni Ansmann
Anni Ansmann Foto: Sadu-Triste Juurikas

Moe kõige magusam osa on hulljulgete ideedega uued talendid. Just nende loomingut pakkus Eesti moe festival Tartus, mis sel korral liitis lausa kolme etendust. Arter valis välja viis parimat tegijat.

Tartusse Eesti moe festivalile kokku voolanud värske disainiveri tuksus tinglikult kolmes soones. Etendus "Mood-Performance-Tants" demonstreeris moeideid dünaamilises vormis. Silver Sepa muusikast kantud mammutetendusel "OmaMood" said sõna ka etnomustrid ning rahvuslikud ideed. Antoniuse ready-to-wear moele pühendatud spektaakel tõi aga lavale juba kandmisvalmis küpsenud moevisioone.

Moepublikule tuttav ja oodatud Antonius meelitas sel korral kokku märkimisväärse hulga disainereid ka piiri tagant, eriti selgelt oli märgata Läti disainereid – 13 osalejast lausa viis. Kui veel statistikast kõnelda, siis igale osalenud disainerile oli see keskmiselt umbes 1,5. kord moelaval oma loomingut näidata, seega tabas Antonius noorele moedisainile platvormi pakkujana taas märki. Tõstame sellelt platvormilt omakorda esile viis meeldejäävamat tervikut.

Angel A(RU) endanimeline kollektsioon "AngelA" on saanud inspiratsiooni tantsulisest liikumisest ja helide voogamisest, kuid litrite all ägavate sambakostüümide asemel on tulemuseks hoopis süngem suund – see on eri raskusega mustade kangaste hoolikalt komponeeritud sümfoonia, mille kihtidest kajab läbi samuraide ja kimonote motiive.

Angel A
Angel A Foto: Sadu-triste Juurikas

LAYK disainerite Karolina Lehtma ja Liisi-Ly Viitkini kollektsioon “Summer Heat” on rõõmus ja helge kiidulaul meie laiuskraadide suvelemmikule linakangale, millest hea käega paika timmitud toonide abil oli saanud midagi palju nüüdisaegsemat kui koltunud etnokotiriie. Pretensioonitud, ent lõbusate piiluaukudega lihtsad lõiked lasid materjalil rahulikult end näidata.

Annika Vaalmaa
Annika Vaalmaa Foto: Sadu-triste Juurikas

Annika Vaalmaa oli oma mantlikollektsiooni “Black and White” jaoks läbi töötanud ilmselt terve ERMi, sest iga eseme kaunistuste taga seisab terve maailmatäis salapäraseid mustreid ja väge täis loitse, mis peaksid kandjale peale soojuse ka kaitset pakkuma. Lihtsa joonega mantlite võluvägi avaldubki sõna otseses mõttes luubiga uurides ning selline rahvusmotiivide tagasihoidlik käsitlus on oma modernsuses sümpaatne ilmselt paljudele.

Yvi’s by Iveta Semjonova (LV) kotikollektsioon “Texture” tõi vildi kaheldava disainiväärtusega saunamütside maailmast aukohale moelaval. Märgvormimise tehnikas teostatud, jõuliste toonide ja kontrastidega selja- ja käekottides oli korraga tunda nii pehmust kui ka ranget minimalismi – loodetavasti saab pikalt eksiteel olnud vildist niiviisi taas hinnatud aksessuaarimaterjal.

Anni Ansmann
Anni Ansmann Foto: Sadu-triste Juurikas

Anni Ansmanni aksessuaarikollektsioon “Cuprum Corium” kandis endas urbanistlikku tempokat elustiili ning inspiratsiooni asümmeetrilistest arhitektuurivormidest. Funktsionaalsusele orienteeritud valikust leiaks ilmselt sobivas suuruses asjamahuti iga linnaasukas. Kõik esemed on valmistatud mustast kroomnahast ning neil välgatavad vaskdetailid pärinevad taaskasutatud katuseplekist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles