Konverentside toitlustamise omamoodi kunst

Vootele Päi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Toitlustamine konverentsidel on omaette kunst – erinevalt muudest üritustest, kus inimesed ei veeda tervet päeva, peab konverentse korraldades tähelepanu pöörama pisinüanssidele, mis mängivad olulist rolli üritusest positiivse mulje loomisel.

Enamik konverentse on ühepäevased, mistõttu on ürituste ajakava üsnagi tihe. Toitlustajate sõnul lasub neil suur vastutus lühikeste vahepauside meeleolukaks ja meeldivaks muutmisel.

Frens Cateringi juhataja Tiit Ojaveski sõnul tuleb konverentsile menüüd kokku pannes eelkõige lähtuda konverentsi iseloomust. «Igal konverentsil on kuulajaskond ju erinev, ning lähtudes ürituse külalistest tuleks ka iga menüü eraldi kokku panna,» selgitas Ojaveski.

Frensi Konverentsiteenuste tegevjuht Kadri Karu rõhutas samuti konverentsi ja selle toitlustuse korraldamisel konverentsi külalistega arvestamisele.

«Lauda kattes tuleks silmas pidada erinevaid maitse-eelistusi ning seda eriti rahvusvahelistel üritustel, kus tuleb arvestada ka külaliste kultuurilise tausta ja kommetega,» ütles Karu, lisades, et liiga pretensioonikaid roogi pole siiski mõttekas serveerida.


Toit ei tohi segada

Mitut erinevat söögikohta juhatav ning catering’iga tegelev Imre Kose on seevastu seisukohal, et menüüd kokku pannes tuleb eelkõige lähtuda koostisosadest.

«Toit, mida inimesed konverentsil söövad, peaks olema vitamiini- ja energiarikas, et inimestel jätkuks energiat esinejate kuulamiseks,» ütles ta. Sestap võiks kohvi ja saiakese asemel Kose hinnangul vahepalaks pakkuda hoopis näiteks smuutit ja puuviljasalatit.

Kuna konverentsid kestavad tihti pika päeva või koguni mitu, siis toitlustamise organiseerimisel tuleks silmas pidada, et menüü saaks võimalikult vaheldusrikas. Näiteks tuleb hoolega jälgida, et nii lõuna- kui õhtusöögiks poleks kala, et toit oleks vaheldusrikas ning veel tuhandet pisiasja.

Lihtsus on hinnas

Sõltuvalt konverentsi toimumiskohast tuleb tihti ette ka püstijala lõunaid, mis omakorda seab täiesti teistsugused nõuded toidu valmistamisel ja serveerimisel.

«Kindlasti üks olulisi fookuseid konverentside toitlustamisel on see, et toit ei tohiks segada suhtlemist,» ütles Karu, tuues näitena ebasoovitavatest toitudest tuhksuhkruga üle raputatud koogikesi ja teisi keeruliselt söödavaid roogasid.

Imre Kose on oma restoraniga Mercado toonud turule täiesti uue toote – seminar ja light-lunch, mis toimuvad samaaegselt. «Kui reeglina toimuvad kohvipausid esinejate vahel, siis meie pakume kergemaid suupisteid paralleelselt powerpointi esitlusega seinal,» rääkis Kose, kelle sõnul on kliendid suhtunud uuelaadsesse teenusesse väga vastuvõtlikult.

«Kuna meie klientuur on üldjoontes uuendustele vastuvõtlik, siis saame endale lubada eksperimenteerimist nii toidu valmistamisel, menüü koostamisel kui ka serveerimisel,» lisas ta.

Event Cateringi arendusjuhi Kert Kivistiku sõnul erineb konverentside toitlustamine eelkõige selle poolest, et toit ei pea niivõrd visuaalselt efektne välja nägema, kuivõrd olema toitev ja vaheldusrikas. «Siiski on igasuguse ürituse toitlustamisel number üks prioriteediks see, et tooraine oleks värske ja kvaliteetne,» lisas Kivistik.

Toitlustusfirmade esindajate sõnul on inimeste maitse-eelistustes ja tellimustes üha enam domineerima hakanud rõhutatus serveeritava toidu tervislikkusele. Kivistiku sõnul soovitakse üha enam, et tervitusjoogiks serveeritaks smuutit ning kerge vahepalana puu- või köögiviljasalatit.

Kadri Karu kinnitusel on samuti oluline toiduvaliku tervislikkus, kuid ta lisas, et järjest enam on tekkinud taimetoitlasi, mis samuti kajastub laudade katmisele esitatavates nõudmistes.

Event Cateringi esindaja sõnul on muutumas eelkõige eraisikute esitatavad tellimused. «Inimesed käivad rahaga ettevaatlikumalt ümber ning seetõttu on eraklientide tellimustes senisest rohkem lihtsamat toiduvalikut, nagu kartulisalat, täidetud munad ja singirullid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles