Kaks meetodit täiusliku pruuni riisi keetmiseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riis.
Riis. Foto: Claire Deprez / Reporters / Scanpix

Pruun riis on väga lihtne toit. Kui raske saab selle keetmine olla? Kui kogemust ei ole, võib tõesti juhtuda, et see keeb kas kleepuvaks plögaks või jääb kõvaks, ehk isegi kõrbeb põhja.

Täiusliku riisi keetmiseks saab kasutada ka spetsiaalset riisikeetjat või kiirkeetjat, kuid need on kallid seadmed, mis võtavad köögis palju ruumi. Nende võimaluste puudumisel tuleb hakkama saada tavalise keedupotiga.

Teraviljatoitude spetsialist Kelly Toups jagab Greatistis kaht lihtsat moodust pruuni riisi keetmiseks, et igal juhul parim söök valmis teha. Esimene sobib pigem õrnale terale (ka kinoale ja valgele riisile), teine jämedale terale (ka odrakruubile).

Tavaline meetod

Kõiki teravilju saab edukalt keeta tavalises keedupotis, oluline on vaid vee ja teravilja vahekord paika saada. Ühe klaasi pruuni riisi kohta on vaja 2 ja pool klaasi vett. Teised teraviljad vajavad vett kas rohkem või vähem, kõige kindlam on kontrollida koguseid pakendilt.

Kui veekogus on paigas, on edasine vaid vormistamise küsimus.

  1. Aja vesi keema. Mõõda vesi välja ja ära pane seda liiga palju, muidu vettib riis ära. Liiga väheses vees jääb aga riis kuiv.
  2. Vähenda kuumust, et vesi jääks õrnalt podisema ja lisa riis. Lisa helde käega soola ja pane kaas peale, et liialt vett ära ei auraks.
  3. Jälgi kella või pane taimer käima. Selleks, et riis üle ei keeks, tuleb seda õigeaegselt kontrollida. Pane tähele, et pikateraline riis keeb kiiremini kui lühikese teraga riis. Üldiselt võiksid aga arvestada, et 45 minuti täitudes tuleb riisile pilk peale visata. Kui vett on veel alles, pane kaas tagasi peale ja kontrolli mõne minuti järel uuesti. Üle tunni aja ei tohiks riisi keetmiseks minna.
  4. Keera kuumus kinni ja sega. Kui kogu vesi on riisi sisse imbunud, keera kuumus kinni ja sega riis kahvliga õrnalt läbi. Seejärel aseta kaas tagasi potile ja jäta riis kuni serveerimiseni 5-10 minutiks seisma. See annab riisile võimaluse veel aurata, et see jääks kerge ja kohev. Ära kasuta segamiseks lusikat, mis ajab riisi klimpi ja sogaseks.

Kui kõigele vaatamata, on riis potipõhja kinni jäänud ja ära kuivanud, lisa potti paar supilusikatäit vett, keera kuumus kinni, pane kaas peale tagasi ja jäta riis viieks minutiks seisma. Lisavedelik hakkab aurama ja niisutab põhja kuivanud riisi lahti.

Pastameetod tummisema riisi keetmiseks

Suured ja vintskemad riisiterad vajavad veidi teistsugust kohtlemist ja neid võib keeta nagu pastat. Õrnemaid teravilju nõnda keeta ei saa, sest need läheks plögaks.

  1. Pane suur keedupotitäis vett koos soolaga keema. Vett mõõta ei ole vaja.
  2. Lisa teravili ja jätka keetmist. Nagu ka pasta puhul, ei ole vaja kuumust maha keerata ja vesi võib keeda suure mulliga.
  3. Jälgi aega. Kuna vesi keeb suure hooga, keeb riis kiiremini valmis – enamasti kulub selleks 35 minutit. Kuigi vett jääb potti üksjagu alles, tuleb jälgida, et riis (või muu koredam teravili) oleks al dente. Kui tundub, et tera on veel nätske, kontrolli uuesti kolme või viie minuti pärast.
  4. Kurna riis ära. Vala riis sõelale ja kurna vesi välja. Riis ongi valmis!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles