Maasikas annab salatile jumet  

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasika-arbuusisalat grillitud Halloumi juustu ja piparmündiga.
Maasika-arbuusisalat grillitud Halloumi juustu ja piparmündiga. Foto: Mari-Liis Ilover

Eestimaiste maasikate hooaeg on üürike. Kui niisama maiustamisest ning tuttavast toormoosi- ja koogiklassikast isu täis, pange neid paari juustuga või segage salatisse.

Lihtne maasikatort, kus kohtuvad maasikad, kohupiim, vahukoor ja biskviit, kuulub kindlalt eestlaste suviste maitselemmikute hulka.

„Nagu maasikad vahukoorega, on seegi klassika, mis toob meelde nostalgilis-magusad lapsepõlvemälestused,” lausub toidublogija ja kokaraamatuid kirjutanud Mari-Liis Ilover. Sealtsamast lapseajast nopib ta välja veel mälupildi sellest, kuidas vanaema hõõrus üleküpsenud ja poolpehmed maasikad suhkruga toormoosiks. Üksikute suuremate marjatükkidega maius oli koos saia ja klaasi piimaga taevalik amps ning seostub Iloverile tänini juulikuiste palavate päevadega.

Kui esimesi kodumaiseid päikeseküpseid ja magusaid maasikaid on ilma igasuguste lisandite ning viguritete söödud-nauditud piisavalt, ongi tal tavaliselt järg nendesamade tuttavate koosluste käes. Sealt edasi tulevad aga juba mängu uuemad tuuled ja proovimishimu. Ühed viimatised retseptileiud on maasika toortort mandli-datlipõhja ja kookosvahukoorega ning salatid. Viimastel aastatel ongi eriti suure hoo sisse saanud trend sobitada maasikaid soolastesse toitudesse, nii et peale kookide, magustoitude või smuutide võib neid suvemarju leida salatitest, kastmetest, salsadest, marinaadidest, samuti liha, kala või mereandide lisandite seast.„Pole ka ime. Maasikate mahlane, värske ja magushapu loomus ning mõnus tekstuur teevad neist täiesti universaalsed marjad,” nendib toidublogija.

Toidublogija Mari-Liis Ilover.
Toidublogija Mari-Liis Ilover. Foto: Annika Metsla

Kokandusajakirjades pakutakse maasikaid isegi grillil küpsetatud pitsa katteks, seltsiks ürdid, pähklid ja mozzarella. Suviseks salatikastmeks ringleb palju variante, neist ühes lihtsamas püreestatakse kannmikseris paarsada grammi maasikaid koos detsiliitri oliiviõliga sametiseks seguks, maitsestatakse soola ja pipraga ning pakutakse roheliste salatilehtedega. Kui anumasse lisade veel avokaadoviile, maitseb segu iseäranis ägedalt.

Muu hulgas soovitab toidublogija katsetada köögis roogi, kus maasikaid on enne tarvitamist maitsestatud. Seejuures aitavad nende suvemarjade ainuomast maitset eriti hästi esile tuua suhkur ja hape, näiteks sidrunimahl või palsamiäädikas. Sama tõhusalt toimib must pipar. Ilover ise armastab maasikate maitset rõhutada ja toonida kerge marineerimisega: kõigepealt laseb tükeldatud maasikatel vähekese suhkru ja palsamiäädikaga 15–20 minutit külmkapis seista ning jahvatab siis veskist peale musta pipart. „Tunnen, kuidas maasikamaitse on mitmekordselt võimendunud,” kiidab ta ja lisab, et marineeritult sobivad need salatisse, koogikatteks, hommikujogurtisse, magustoitu või liha-kala kõrvale.

Imehea magustoidu saab, kui segada tükeldatud maasikate sekka veidi sidrunimahla, suhkrut ja rohkelt hakitud sidrunmelissi. Pärast tunni jagu külmas seismist võib seda vahukoorega süüa – natuke inglaste sidrunivõiet lemon curd’i ei teeks sellele kombinatsioonile ka sugugi paha.

Samuti moodustavad maasikad hea duo eri sorti juustudega. Just hiljuti rääkis üks Iloveri sõber oma lapsest, kes pistis juhuslikult samal ajal suhu tükikese kitsejuustu ja maasika ning sai sellest tõelise ahhaa-elamuse. Suurepärane maitsepaar sünnib ka maasika sobitamisel toor- või sinihallitusjuustu, mozzarella või fetaga. Värskes suvesalatis passib maasikate kaaslaseks grillitud halloumi või mõni muu praejuust.

Toidublogija lemmikamps koosnebki krõbedast saiaviilust, kuhu ta määrib meelepärast pehmet toorjuustu – näiteks maitsestamata või kitsepiimatoorjuustu, sinihallitus- ja toorjuustu segu vm –, ja siis laob juustukihile maasikaviilud, lisab mõne basiilikulehe ja paar veskikeerdu musta pipart... „Viib keele alla!”

Maasika-arbuusisalat grillitud Halloumi juustu ja piparmündiga.

Mari-liis Ilover

Maasika-arbuusisalat grillitud halloumi ja piparmündiga

Selles salatis on koos palju head ja maitsvat: kodumaised päikesemekiga maasikad, krõmpsud salatilehed, magus ja mahlane arbuus, särtsakas sibul ja grillitud halloumi-juust. Lisaks sortsuke oliiviõli ja tilk palsamiäädikat. Kindlasti tuleks lisada peoga piparmündilehti – need teevad salati eriti võluvaks ning annavad värske maitse- ja lõhnapahvaku. Salat sobib kergeks suviseks eineks, aiapeo lauale koos teiste salatitega, pokaali roosa või valge suvekihisevaga.

Neljale

pool pead Frillice’i salatit (nt Grüne Fee)

300 g arbuusi viljaliha

200 g maasikaid

1 punane sibul

200 g halloumi’t

pool potti piparmünti (nt Grüne Fee)

3 sl oliiviõli

1 sl palsamiäädikat

soola, musta pipart

Rebi salatilehed väiksemateks tükkideks. Lõika arbuusist paari sentimeetri suurused tükid, tükelda ka maasikad. Väiksemad võid lõigata pooleks, suuremad neljaks. Lõika sibul pooleks, poolikud omakorda õhukesteks poolrõngasteks. Tõsta arbuus, maasikad ja sibul salatilehtedele.

Lõika juust umbes sentimeetri paksusteks viiludeks. Grilli mõlemalt poolt paar minutit, kuni juust on grillitriibuline ja viilud seest läbi kuumenenud. Halloumi’t võid praadida ka pannil. Tõsta grillitud juust salatile. Puista peale piparmündilehed, suuremaid lehti eelnevalt hakkides. Maitsesta soola ja pipraga, nirista peale oliiviõli ja palsamiäädikat. Võid salatit õrnalt veidi lusikaga tõsta, et koostisained poleks liiga korralikult reastatud, aga läbi segada ei ole tarvis. Nii saab igaüks endale salatit taldrikule tõstes kõike, nii salatilehti, arbuusi, maasikaid, sibulat, piparmünti kui grillitud juustu.

Maasika-tomati-avokaadosalat mozzarella ja basiilikuga.

Mari-liis Ilover

Maasika-tomati-avokaadosalat mozzarella ja basiilikuga

Klassikalise Itaalia salati Caprese vimkaga versioon. Kui muidu koosneb see tomatist, basiilikust ja mozzarella’st, siis sellesse on lisatud peoga maasikaid ja avokaadot. Külluslik ja üllatav kooslus.

Kahele

100 g maasikaid

100 g kollaseid ja/või punaseid kirsstomateid

pool avokaadot

suur peotäis basiilikulehti

1 pall (u 120 g) mozzarella’t

1 sl oliiviõli

1 sl paksu palsamiäädikakreemi

soola, pipart

Tükelda maasikad, tomatid ja avokaado. Haki või ribasta basiilikulehed. Rebi mozzarella väiksemateks tükkideks. Tõsta kõik koostisained ühte kaussi, nirista peale oliiviõli ja palsamiäädikakreem. Lisa ka veidi soola ja pipart. Sega salat läbi. Serveerimisel jahvata peale pipart.

Maasikatega toortort.

Mari-liis Ilover

Maasika toortort

Mandli-datlipõhja, kreemja maasikatäidise ja kookosvahukoorega koogiamps ei jäta ükskõikseks kedagi. See suvine maasikakook on täistaimne, sobides ka veganitele. Kookosvahukoore tegemisel arvesta, et kookospiima purk tuleb vähemalt 12 tunniks enne vahustamist külmkappi tõsta. Samuti vajavad pehmenemiseks aega India pähklid. Muus osas on koogi valmistamine imelihtne – muudkui aga surista köögikombainis nii põhja- kui täidiseained peeneks, seejärel tõsta kook veidikeseks sügavkülma, ja ongi valmis.

10–12 lõiku

Põhi:

140 g mandleid

8 datlit (vali võimalikult värsked ja suured)

näpuotsaga soola

Täidis:

250 g India pähkleid

200 g maasikaid

1 dl kookosõli (vedelal kujul)

1 dl heledat siirupit (nt Dansukker)

2 sl sidrunimahla

1 tl riivitud sidrunikoort

Kate:

1 purk (400 ml) kookospiima

1 sl vanillisuhkrut (nt Dansukker)

kaunistuseks maasikaid, mündilehti

Kõigepealt valmista põhi. Selleks purusta mandlid ja datlid – kui datlid on väga kuivad, leota neid eelnevalt kuumas vees umbes pool tundi – ning sutsuke soola köögikombainis kleepuvniiskeks massiks. Selleks kulub umbes 2 minutit. Kata lahtikäiva 20 cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri servad imeõhukese kihi kookosrasvaga kokku. Vajuta mandli-datlisegu tihedalt ja ühtlaselt vormi põhja. Tõsta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Leota India pähkleid enne täidise valmistamist paar tundi kuni üleöö. Nõruta ja pese sõelal. Tõsta pähklid, maasikad, kookosõli, siirup, sidrunimahl ja -koor kannmikserisse. Surista, kuni saad ühtlase tükkideta kreemi. Vala täidis põhjale. Hoia kooki 3–4 neli tundi sügavkülmas. Tõsta kook pool tundi enne söömist sügavkülmast välja – kreemiselt ja pehmelt on seda hõlpsam lõigata. Hiljem võid kooki hoida tavakülmkapis, ei ole vaja seda sügavkülma tagasi panna.

Kui kook on sügavkülmas tahkunud ja oled valmis maiustama, valmista veel kookosvahukoor. Selleks võta külmkapis kapist seal vähemalt 12 tundi seisnud kookospiimapurk lahti (ära loksuta!) ja tõsta lusikaga välja paks valge tahkunud kookoskoor. Purki jäävat vedelikku ei ole tarvis. Lisa paksule kookoskoorele vanillisuhkur ja mikserda segu mikseriga kohevaks kooreks.

Määri kookosvahukoor enne söömist koogile. Kaunista kook maasikate ja mündilehtedega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles