Magamatus langetab oluliselt meeste testosteroonitaset

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pikaajaline unepuudus langetab noormeeste keha suguhormoonide tootmise võime ohtlikult madalale tasemele, näitas Chicago ülikooli teadlaste uurimus.

Meessuguhormoon testosteroon on oluline mitte ainult magamistoas. Keha vajab seda ka lihaskoe kasvatamiseks ja luutiheduse tagamiseks. Samuti seostatakse testosteroonipuudust väsimuse ja kehva kontsentratsioonivõimega, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Chicago ülikooli arstiteadlaste eksperimendis osalesid kehaliselt ja vaimselt terved mehed, kes olid keskmiselt 24 aastat vanad.

Katseisikud magasid kolmel ööl laboris korraliku ööune ning seejärel said kaheksal ööl magada vähem kui viis tundi. Mõlema tsükli viimasel päeval mõõtsid uurijad hormoonide sisaldust meeste veres.

Unepuuduse tagajärjed olid vereproovis märgatavad nädala pärast – testosteroonitase langes 10-15 protsenti. Kõige vähem oli hormooni veres unepuuduse tsükli pärastlõunal ja õhtul.

Kõik katses osalejad tegid iga päev märkmeid oma tervise kohta. Nad kurtsid enesetunde halvenemist, mis süvenes koos unevõla kasvuga.

Magamatus mõjutab olulisel määral sisenõrenäärmete tööd. Vananemisel langeb testosterooni tase mehe kehas 1-2 protsenti aastas. Seega võib pikaajalise unenappuse mõju võrrelda kiire vananemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles