Munasarjavähk saab alguse hoopis munajuhast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka arstid aitavad valida, kelle elu päästmiseks ravimeid ostetakse.
Ka arstid aitavad valida, kelle elu päästmiseks ravimeid ostetakse. Foto: SCANPIX

Ameerika teadlased uurisid laboratoorselt munasarjavähi tekkeprotsessi ning leidsid, et vastav kasvaja saab alguse hoopis munajuhadest, mitte aga munasarjadest.
 

Selline leid võib anda vihjeid vastava pahaloomulise kasvaja vastu võitlemiseks, arvestades tõsiasja, et munasarjavähk ei anna tavaliselt mingeid varajasi sümptomeid ning ajaks, kui kasvaja endast tunda annab, on ta enamasti levinud juba liialt kaugele, vahendas teadus.err.ee.

Munasarjavähk on naistel viies vähisurmade põhjus, tabades igal aastal üle maailma 200 000 naist ning viies hauda umbes 115 000.

Mitmetes eelnevates töödes on spekuleeritud, et see kasvaja võib alata kusagil mujal kui munasarjades, siiski suutsid Bostoni Dana-Farberi Vähiinstituudi teadlased alles nüüd näidata, et munasarjavähi allikaks on munajuharakud. Munajuha on tee, mille kaudu munarakk rändab paljunemistsükli vältel munasarjadest emakasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles