Suuseksiga leviv papilloomiviirus tõstab meestel vähiriski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oraalseks ja inimese papilloomiviiruse (HPV) levik on mittesuitsetavatel meestel suuõõnevähi juhtivaks põhjustajaks, ületades suitsetamisest ja alkoholi kuritarvitamisest tulenevaid riske.

Keele ja mandlite taga arenevatel kasvajatel on vähe seost nikotiiniga, seevastu on nad otseselt seotud paljudele naispartneritele pakutud suuseksiga, vahendab teadus.err.ee.

Vastavalt Mount Sinai Meditsiinikeskuse teadlastele on mehel suuõõnevähi tekkeks kõrge risk, kui tal on olnud enam kui 5-6 seksuaalpartnerit ning hinnanguliselt ollakse praegu alles kasvaja arvukuse tõusu alguses. Naised võivad vastava viiruse saada niisamuti kui mehed, siiski on nende tõenäosus mõnevõrra madalam.

HPV16 tüve põhjustatud suuõõnevähi arvukus on Ameerikas muutumas epideemiliseks, tabades eelkõige valge nahavärvusega mittesuitsetajatest 30-40 aastaseid mehi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles