Sünnieelsed vitamiinid vähendavad lapse autismiriski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigus nõuab ravi.
Haigus nõuab ravi. Foto: SCANPIX

Uus uuring näitab, et emadel, kes ei võta raseduse varases staadiumis rasedate vitamiine, sünnivad autismispektri häirega lapsed kaks korda suurema tõenäosusega kui neil, kes tarbivad vitamiine, vahendab ajakiri Naised.

Naistel, kel oli kõrge geneetiline risk saada autistlik laps, sündis sellise häirega järeltulija ilma vitamiine võtmata koguni seitse korda suurema tõenäosusega.

Autistlike laste emad olid Ameerika uurijate sõnul tarbinud rasedusele eelneval kuul ja esimesel raseduskuul võrreldes tavapäraselt arenenud laste emadega sünnieelseid vitamiine märkimisväärselt väiksema tõenäosusega.

Uuringute järgi võimaldavad foolhape ja teised B-grupi vitamiinid raseduse-eelsetes ja -aegsetes toidulisandites looteajul normaalselt areneda, foolhappe tarbimine võib ära hoida näiteks kuni 70 protsenti neuraaltoru defektidest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles