Vanemate eeskuju mõjutab teismeliste joomisharjumusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Noorte teismelistega tehtud uuring näitas, et lapsed, kes näevad enda vanemaid alkoholi mõju all, hakkavad kaks korda suurema tõenäosusega ka ise regulaarselt purjutama.
 

Uuringu läbi viinud Joseph Rowntree sihtasutuse teatel soodustab noorte alkoholitarbimist lisaks nõrk vanemlik järelevalve, vahendas BBC.

Uuringufirma Ipsos MORI leidis, et samuti aitab joomisharjumusi suuresti ennustada sõprade käitumine. Mida rohkem aega teismelised enda sõpradega veedavad, seda suurema tõenäosusega pidavat nad alkoholi tarbima hakkama.

Joseph Rowntree sihtasutuse uuringus osales 5700 briti last vanuses 13 kuni 16 aastat, kellest iga viies oli end enne 14-aastaseks saamist purju joonud. 16-aastaseks saades olid neist alkoholijoobes olnud pooled.

Uuringuga hinnati mõjutusi, mis teismeliste liigjoomist soodustasid, ning iseäranis tugev roll oli lapsevanemate käitumisharjumustel. Noorte puhul, kes on oma vanemaid meelemürgi mõju all näinud – kas või paar korda – kahekordistus tõenäosus korduvalt purjutada.

Samuti tarbisid uuringu autorite sõnul rohkem alkoholi teismelised, kelle vanemad ei teadnud, kus nende lapsed laupäeva õhtul viibisid või kes lasid noortel vaadata alla 18-aastastele keelatud filme ilma järelevalveta.

Antud uuring tõestas, et vanemad suudavad enda teismelise lapse käitumist rohkem mõjutada, kui paljud ehk arvasid. Samas on selle kohta, kuidas noortele alkoholi tutvustada, saadud vastakaid tulemusi, mis jätab vanemate jaoks mõned keerulised küsimused vastusteta.

Tavaliselt on need, kes alkoholiga väga varakult – näiteks enne kümneaastaseks saamist – kokku puutunud, hiljem suurema tõenäosusega regulaarsed alkoholitarbijad ning mitmeid kordi joobes. Samas erines muster olenevalt noorte vanusest - kui veidi vanemad teismelised tutvuvad alkoholiga sõprade kaudu, ilma vanemliku järelevalveta, siis hakkavad ka nemad suurema tõenäosusega alkoholi kuritarvitama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles